Mint ismeretes a harci kiképzések alapját képezik ma már mindenhol a világon az egészségügyi képzések is. Amik már nem az alapvető sebellátást célozzák, hanem ma már speciálisabb - szinte sebészi beavatkozásokat is lehetővé tevő harctéri technika és elvárás. Az adott helyzetben, akár az önellátás lehetőségét is beleértve, lélekjelenléttől és életösztöntől függően. Öt liter vér kering a bábu anatómiailag helyes ereiben, és ha nem kötik el a karját időben, el is vérzik. Mozog a feje, a vérveszteség hatására bőre egyre halványabb lesz, de bármikor visszatér a halálból: ez az amerikai Első Tengerészgyalogos Csoport élethű babája tesztelésre.



Az alapvető harctéri életmentő fogások megtanítását egészen új szintre emelő bábut az Operative Experience céggel együttműködve fejlesztették ki a tengerészgyalogosok. A 85 kilogrammos férfiról mintázott bábunak egy robbanás miatt hiányzik a bal karja és a bal lába térd alatt, valami átszúrta a mellkasát, sebeiből kilátszanak a csontok, hasi sebén keresztül átszúrt bélszakasz türemkedik ki. S ha mindez nem lenne elég, még egy lövést is kapott a bal szeme felett. A lövedék néhány fogát kitörve és a nyelvét súrolva a mellkasán keresztül távozott.

A tanfolyamon részt vevőknek a fájdalomtól fejét mozgató bábuval kell megküzdeniük, hogy ellenőrizzék a légutak tisztaságát és megállítsák a vérzést, mely az „életét” fenyegeti. A katonák így a lehető legélethűbb körülmények között lesznek képesek meghozni azokat az élet-halál döntéseket, melyekkel később akár igazi bajtársuk életét tudják majd megmenteni a harcmezőn. A csúcstechnikájú gyakorlóeszközből tíz darab kerül a kaliforniai Camp Pendeltonba.

Hírfigyelő Szolgálat