Hídfő.net | Szergej LavrovSzergej Lavrov

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szentpétervári Channel 5-nek adott interjújában kifejtette, hogy "Most, hogy az Iszlám Államot kikiáltották az Egyesült Államok esküdt ellenségének, szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy az Egyesült Államok vezetői voltak azok az emberek, akik az elsők között adtak pénzt és eszközöket ugyanennek a terrorszervezetnek [ISIS] még a líbiai erőszakos rezsimváltás idején, valamint a szíriai események kezdete óta szintén pénzelik őket."

Lavrov emlékeztet, hogy "Felhívtuk ezekre az ellentmondásokra az EU és az USA vezetőinek a figyelmét, de ők azt válaszolták, hogy majd a reszimváltások után megoldják ezeket a problémákat." Líbiában azóta is belháborúk vannak, az egyész országban nincs egy háborúmentes zóna, a sivatagot kivéve, de ott se mindenhol. Lavrov emlékeztetett, hogy azokat a terroristákat, akik részt vettek a Kadhafi-kormányzat megbuktatásában, Franciaország fegyverezte fel. Később ezek a terroristák Maliba menekültek, miután a Kadhafi-kormányt porrábombázta a nyugat az olajért, itt Maliban viszont a francia csapatokkal találták magukat szemben, akik hivatalosan az iszlám szélsőségesek elleni harcra érkeztek oda. Franciaország tehát elvarrta a szálakat.

Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem fog csatlakozni az ISIS-ellenes koalícióhoz. "Segítjük a partnereinket Irakban, Szíriában, Egyiptomban és Jemenben fegyvereladásokkal, valamint tanácsadókkal, hogy hogyan kell harcolni a terroristák ellen. Számunkra nincs jó vagy rossz terrorista, csak terrorista van. Jó lenne, ha az Egyesült Államok is felhagyna a szerintük 'jó' terroristák támogatásával."



http://www.hidfo.net/2014/09/24/lavrov-nyugat-most-azok-ellen-kuzd-akiket-penzelt