Medvegyev: Oroszország erősíti a "Kölcsönösen előnyös együttműködést" Kínával

 

Oroszország fejleszteni kívánja a "kölcsönösen előnyös" stratégiai kapcsolatokat Kínával, mondotta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szombaton.

"A mi együttműködésünk Kínával stratégiai fontosságú. Hatalmas és briliáns politikai kapcsolataink vannak és kiváló gazdasági kapcsolatok Pekinggel. Kína egy stratégiai partner, és mi is érdekeltek vagyunk - akárcsak Peking - a kapcsolataink és együttműködésünk mélyebb kiterjesztésében. Nem félünk együttműködni, mert mi biztosan tudjuk, hogy ez egyenlőségen alapuló, baráti és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés minden területen" - mondotta Medvegyev egy -a Russia 24-nek adott interjújában szombaton.

 

"A globalizáció korában élünk, mikor mindenki befektet a másik országában. És mi érdekeltek vagyunk bevonzani kínai befektetőket és befektetőket más országokból is. Kereskedünk és barátok vagyunk Kínával és minden remekül halad a barátságunkban" - tette hozzá a miniszterelnök.

 

Az orosz szövetségi vámhivatal szerint 2O13-ban a Kínával folytatott kereskedelem túllépte a 9Omilliárd USD-t és a tervek szerint ezt 2O15 végére 2OO milliárd USD-ra pörgetik fel.

Európa nem fogja visszaszerezni a részesedését az orosz piacokon azt követően, hogy vége lesz a szankcióháborúnak, mert az elvesztett részesedésük már el lesz foglalva helyi orosz- és külföldi országok cégei által, mint például kínai, mongol - figyelmeztetett szombaton Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

 

 

Végül Oroszország és a Nyugat "meg fog egyezni, előbb-utóbb, mivel a szankciósdi nem tart örökké" - mondotta Medvegyev a Rossiya 24 TV-ben. "Ezek a bolondos szankciók elmúlnak, de a nemzetközi kapcsolatok folytatódnak és a devizapiac megint nyílik majd" - tette hozzá.

 

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "a rések a mi gazdaságunkban (amit az EU magának okozott a szankciós politikával) hamarosan teljesen el lesznek foglalva a saját termelőink valamint külföldi országok termelői cégei által...az európai partnereink nem fognak tudni visszajönni" Medvegyev szerint "ez az ár amit Európának meg kell fizetnie" - amiért próbálja Oroszországot gazdasági nyomás alá tenni.

 

Medvegyev biztosította a TV interjú során a riporter-hölgyet, hogy az ázsiai és Latin-Amerikai vállalatok - amelyek átveszik az európaiak helyét az orosz piacokon - meg fogják tartani a pozíciókat akkor is, mikor már Moszkva és az EU között a kapcsolat visszaállt a normális kerékvágásba.

 

"Mi tisztességes emberek vagyunk. Mikor mi megegyezünk (üzletekről) akkor mi beteljesítjük és megvalósítjuk a létező szerződésekben vállaltakat, beleértve az ázsiai és latin-amerikai partnereket is a dolog oda-vissza működik természetesen, namost, ebből következőleg, azok a Nyugati partnerek, akik vissza vágynak térni a piacainkra, csakis a fennmaradó részt tudják majd megkapni - ha lesz még-, semmi mást" - magyarázta Medvegyev.

 

Medvegyev az EU döntését a befektetési szféra szankcióival kapcsolatban "értelmetlen"nek minősítette, de megígérte, hogy Oroszország "túl lesz rajta". Továbbá Medvegyev elmagyarázta, hogy a kár amit az orosz gazdaság elszenved, nem a szankciók által okozott ütés, hanem az ország belső korlátaiból fakadó negatív gazdasági okozatok: "Mi a probléma a jelenlegi helyzetben az orosz gazdasággal? Nem a szankciók. A kár amit a szankciók okoztak körülbelül az 5%-a keletkezett károknak, de minden más kár a mi belső strukturális korlátainkból fakad: a gazdaságunk hibája a ferdülés, eltolódás, ami még a 2O. században keletkezett problémánk" - mondta el.

Medvegyez ezt követően kifejtette: - az aktuális szankciók ellenére - Oroszországnak nem áll szándékában izolálódni és elhagyni az európai piacokat. - "Mi 14O Milliárd köbméter gázzal és 2OO millió tonna olajjal látjuk el Európát, ami nyilván nagyon fontos piacot képez - egy piacot, amit mi elfoglaltunk" - mondta el.

 

Ha az európai partnereink szeretnének csinálni egy olyan abszurd döntést, hogy kikergetnek minket erről a piacról, akkor mi ott fogunk akkor is maradni, hiszen az már létezik számunkra" - adta hozzá a miniszterelnök.

 

"De ha az EU államai előítélettel viseltetnek Oroszország felé, akkor sok termékünk, egy meghatározó része a természeti forrásainknak és sok minden más is a kereskedelmünkből egyszerűen át el fog menni egy helycserével az csendes-óceáni térségbe" - Mondotta Medvegyev.

"Az európai gazdasági szankciók egyszerűen értelmetlenek és csúnyák, de Oroszország túl fogja élni" - "Nekünk volt már egy ilyen szituációnk 2OO8-2OO9-ben, mikor nekünk kellett finanszírozni a saját termelőcégeinket, a saját forrásainkat használva" - mondotta Medvegyev.

"Ez az egész alapvetően egy szubjektív döntés az európai partnereink részéről és azt gondolom - bár értelmetlen és csúnya- de túléljük" - hozzátette ,hogy az Orosz Központi Bank tudja kezelni ezt a problémát.

 

Medvegye elismerte, hogy a "a pénzpiaci helyzet kedvezőtlen a bankjaink számára, lévén gyakorlatilag minden lehetőség a külföldi valuta megszerzésére, vagy külföldi finanszírozási hitelek megszerzésére blokkolva van".

Ez gazdasági modernizációra ösztönzi Oroszországot, és itt a miniszterelnök aláhúzta, hogy "Tíz éven belül felépítik a modernizált orosz gazdaságot:

 

"Új gazdasági rendszert építünk fel, nem egy-két év alatt, de abszolút bizonyos vagyok benne, hogy 1O éven belül megépítjük az abszolút, alapjaiban modernizált gazdasági rendszerünket, még a mai korlátozások ellenére is" - mondotta a Rossiya 24 Tv műsorában az orosz miniszterelnök.

 

Oroszországnak céljai és célkitűzései vannak, melyek mindenképpen érvényben maradnak: 2mi nem változtatunk meg semmit az elképzeléseinken, főleg nem korlátozunk, nem nyirbálunk meg állami programokat" - hozzátéve, hogy a "szükséges módosításokat és igazításokat megcsinálják az úton. - "Mióta mi ezen az úton járunk, azóta komoly nagyberuházásokat finanszírozunk"

 

Hírfigyelő Szolgálat