Az amerikai haditengerészet Atlanti Tengeralattjáró Erőinek főparancsnoka, Michael Connor tengernagy figyelmeztetést adott ki, miszerint a kínai és orosz haditengerészet olyan pozíciókat épített ki, hogy az Egyesült Államok területén csapást tud mérni.

Hídfő.net | Michael Connor

A tengernagy szerint is a világ mindinkább többpólusúvá válik, és Moszkva globális befolyása, valamint a felemelkedő Kína törekvései komoly kihívást jelentenek az Egyesült Államok számára. "A kínaiak számos, ballisztikus rakéta kilövésére alkalmas tengeralattjáróval rendelkeznek, és hazai gyártásban még többet állítanak elő." A haditengerészet hírszerzése szerint a kínai flotta a kínai szárazföldtől több száz mérföldre is képes nukleáris csapást mérni. Bár a hivatalos adatok szerint Kína "mindössze" 250 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, ezeket képesek célba juttatni már az Egyesült Államok nyugati tagállamainak területén is.

A tengernagy emiatt sürgette az amerikai külügyet, hogy igyekezzenek megoldani a kisebb, regionális konfliktusokat, mielőtt azok kiterjedt konfliktussá válnak. Az amerikai katonai szakértők egyre gyakrabban emlegetik, hogy Obama külpolitikája a Csendes-óceánon közvetlen összeütközéshez vezethet Kína és az Egyesült Államok közt, amit az amerikai flotta nem feltétlen tudna kezelni.



http://www.hidfo.net/2014/09/21/az-amerikai-flotta-mar-nem-elegendo-az-egypolusu-vilag-fenntartasahoz