Egy ukrán országgyűlési képviselő ma előterjesztett egy javaslatot, ami büntethetővé tenné a földgáz lopását. Az RBC-Ukrajna szerint a törvényhozó javaslata kriminalizálná a földgáz, elektromos áram és minden fűtőanyag lopását, a büntethetőség szempontjából pedig nem lenne tekintettel arra, hogy a lopás milyen mértékű. Ilyen bűncselekmény elkövetése esetére a törvényjavaslat legmagasabb 5 évig tartó szabadságvesztést határozott meg. A képviselők többsége nem támogatta a gáz lopásának tiltását, így leszavazták a javaslatot.

Korábban a Gazprom előre jelezte, hogy Kijev még a fűtési szezon előtt megcsapolhatja az Európába irányított gáztranzitot, mert az ukrán tározókban mindössze 3-4 napi fűtésre elegendő földgáz van. Azt követően Lengyelország, majd Szlovákia is jelezte, hogy jelentősen kevesebb gáz érkezik az orosz gázmezőkről. A Lengyelország esetében 24, Szlovákia esetében 10%-os kiesés az Ukrajnán áthaladó gázvezetékben "tűnt el".

Úgy tűnik, az ukrán képviselők közt hallgatólagos egyetértés van abban, hogy az ország a fűtési szezon előtt már csak az Európának szánt földgáz eltulajdonításával tud elegendő fűtőanyaghoz jutni.

http://www.hidfo.net/2014/09/16/torvenybe-akarta-iktatni-gazlopas-buntethetoseget-leszavaztak




Ukrajnában háromszorosára nőtt a tűzifa ára

Ukrajnában - megyétől függően - átlagosan 2-2,6%-al nőtt a tűzifa ára a fokozódó energiaválság miatt, kieső helyeken nem ritka, hogy az árak megháromszorozódtak év eleje óta.

Ahogy egyértelművé vált, hogy az atlantista kormány a nyugati országok segítségével nem tudja fedezni az ország energiaszükségletét és télen Ukrajna nagy része fűtés nélkül maradhat, a kereskedők lassan az árak emelésébe kezdtek. Csak az elmúlt egy hónapban 20%-al nőtt a tűzifa ára. Év elején még magyar viszonylatban olcsón, mintegy 2-3 ezer forintnyi összegért lehetett egy köbméter tüzelőhöz jutni, most megyénként változó áron, 7-8 ezer forintnyi összegnek megfelelő hrivnya egy köbméter tüzelőfa. A gázválság miatt év eleje óta olyan mértékben megnőtt a kereslet a tüzelőfára, hogy amennyiben a kormány nem korlátozza a kereskedők további áremelését, a várakozások szerint az árak nemsokára elérik az európai uniós szintet. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a kormány az Ukrajnában - ilyen viszonylatban - eddig ismeretlen ÁFA-t vetett ki a fűtőanyagokra.

Hídfő.net | Ukrajna tűzifa

Ukrajnában egy átlagos család tíz köbméter tüzelőt vesz egy teljes fűtési szezonra, így egyetlen család fűtőanyagköltségei 20-30 ezer forintnak megfelelő összegről 70-80 ezer forintnak megfelelő hrivnya összegre növekednek. A nagykereskedők szerint nincs kizárva, hogy még az idei fűtésszezon előtt újból duplázódnak az árak. Mindez még nehezebb helyzetbe hozza a családokat, Ukrajnában ugyanis tömegesen térnek át az emberek a fafűtésre, mert a kormány nem tudja megoldani a gázfűtést az idei fűtési szezonban. A kereskedők pedig gátlástalanul kihasználják a helyzetet és leveszik a hasznot, ami az atlantista kormányt cseppet sem zavarja - európai kormány, európai árak. A Veszti napilap említi, hogy ennek megfelelően a brikett és fűtőszén ára is hasonló arányban emelkedik.

Mindez magyar viszonylatban annak megfelelő változás, mintha a tűzifa hazai ára 18-24 ezer forintról még idén télen köbméterenként 60-70 ezer forintra ugrana, vagyis egyetlen család téli fűtése mintegy 700 ezer forintból lenne csak megoldható, és az országban ez lenne az elérhető legolcsóbb megoldás.



http://www.hidfo.net/2014/09/16/ukrajnaban-haromszorosara-nott-tuzifa-ara