Nem vesz részt az ukrán Régiók Pártja az októberben tartott országgyűlési választásokon, ehelyett egy árnyékkormányt hoz létre a párt, ami a választott kormánnyal párhuzamosan fog működni.

Korábban a Régiók Pártjának egy politikusa már nyilvánosan is bejelentette, hogy nem vesznek részt az országgyűlési választásokon. A mostani bejelentés szerint azonban már szeptember 18-án megtartja első ülését az alternatív kormány. Petro Porosenko államfő augusztus 27-én oszlatta fel a parlamentet, hivatalosan amiatt, mert nem tudott kialakulni koalíció a többségi kormányzásra. Ennek valós oka azonban az, hogy a Jacenjuk-kormány nem rendelkezett demokratikus felhatalmazással, senki nem választotta meg, egyszerűen kormányként kezdett működni a Kijevben lezajlott fegyveres puccsot követően. Az atlantista kormány demokratikus felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat az Európai Unióval, és kezdte meg az ország integrációját a NATO-ba.

Ukrajnában a jelenlegi rendszer ezer sebből vérzik. Janukovics hatalomból való eltávolítása illegitim módon történt, a Régiók Pártja szintén úgy vesztette el kormánypozícióját, hogy Kijevben nyugati zsoldosok utcai harcot folytattak a rendfenntartással, ennek során egy alkalommal a parlamentbe is behatoltak. Ez az esemény volt a fordulópont, akkor a kormánypárt több politikusa is elmenekült az országból. Aki maradt, azt pedig a Kijevben jelen lévő szélsőjobboldali szervezetek terrorizálták, a képviselők rendszeresen kaptak életveszélyes fenyegetéseket arra az esetre, ha nem szavazzák meg az illegitim Jacenjuk-kormány javaslatait. Az október 26-ára kiírt országgyűlési választásokon megválasztott kormányt a Régiók Pártja nem fogja elfogadni legitim kormánynak.

Mikola Azarov, az utolsó legitim ukrán kormányfő a nyugati zsoldosok beszivárgása miatt, fenyegetés hatására mondott le. Lemondását utolsó lehetőségnek gondolta a "békés" kompromisszumra.



http://www.hidfo.net/2014/09/14/visszarendezodes-kijevben-arnyekkormanyt-alakit-az-ukran-ellenzek