Líbia fővárosában, Tripoliban a Líbia Hajnala nevű iszlám fegyveres csoport vonta ellenőrzése alá az amerikai nagykövetség épületét. Az Egyesült Államok több mint egy hónapja ürítette ki az épületet, miután nem tudta biztosítani a nagykövetség védelmét. A szervezet csak az ablakokat törte be, majd ellenállás nélkül behatoltak és lefoglaltak mindent, amit ott találtak. Szóvivőjük szerint egy hónapja az ellenőrzésük alatt van az épület, mostanra végeztek a kiürítésével, emiatt odahívták az AP hírügynökség egy újságíróját is, hogy beszámoljon a történtekről.

Az esetről készült videofelvétel igazolhatóan az amerikai nagykövetség épületegyüttesénél készült, a követséghez tartozó lakónegyednél.

A Líbia Hajnala nevű csoport vezetője azt nyilatkozta az AP hírügynökség helyszíni tudósítójának, hogy átvették az irányítást Tripoli felett, valamint egy rivális milíciával folytatott több heti fegyveres harc után ellenőrzésük alá vonták a nemzetközi repülőteret.

Az amerikai nagykövetséget alig egy hónapja menekítették ki Tripoliból. Addigra a személyzet nagy része egy betonbunkerbe volt beszorítva, amit 90 amerikai tengerészgyalogos védett a milíciák kiújuló támadásai közepette. Az amerikai "diplomaták" kimenekítését követően az EU is bezárta követségét.

Líbia láthatóan káoszba süllyedt, mióta a NATO invázió során a nyugati országok megdöntötték Muammar Kadhafi kormányát, majd átmeneti nyugatbarát kormányt állítottak fel és megkezdték az olajkitermelést. Líbiában mostanra nincs központi kormányzat, az ország egymással is rivalizáló fegyveres csoportok anarchiájába süllyedt. Egy újabb ország, amiben a NATO megdöntötte a központi kormányzatot, majd sorsára hagyta, mindezt a "demokrácia építésére" hivatkozva.



http://www.hidfo.net/2014/09/01/tripolit-libia-hajnala-nevu-iszlam-fegyveres-csoport-vonta-ellenorzese-ala