A horvát sajtóban szombaton napvilágot látott cikk azt közli, hogy Ukrajnának adnák oda a horvátok Mi-8-as katonai szállító helikoptereiket. A jelenleg polgárháborút vívó keleti szomszédunk haderejének nagy szüksége volna olyan szovjet gyártmányú katonai eszközökre, melyeket a haditechnikát működtető állomány átképzése nélkül, gyorsan használtba tudnának venni.

Hídfő.net | Horvát Mi-8
Horvát Mi-8-as helikopter.

Ante Kotromanovic a horvát védelmi miniszter és Drago Lovric a horvát haderő vezérkari főnöke csütörtökön tárgyalásokat folytatott az amerikai Kongresszus tagjával, Harold Rogers republikánus képviselővel. A megbeszélésen elhangzott, hogy Horvátország támogatást kapna az USA egyik szövetségi alapjából, mely az Egyesült Államokkal katonai szövetségben lévő államokat segíti.

A jutarnji.hr azt közölte, hogy nem hivatalos források szerint, a találkozón szó esett a horvát légierő 14 darab Mi-8-as katonai helikopterének lecseréléséről is. Ezek helyett 20 darab, 7-8 éves, amerikai gyártmányú Black Hawk katonai helikoptert ajánlott fel vásárlásra az amerikai képviselő. Ezt az üzleti lehetőséget korábban Joe Biden amerikai alelnök is felvetette egy interjúja során. Ezek a gépek az USA-béli Minnesota állam Nemzeti Gárdájánál teljesítettek eddig szolgálatot.

Hídfő.net | Minnesota állam Nemzeti Gárdájának Black Hawk helikoptere tűzoltási feladat közben.Minnesota állam Nemzeti Gárdájának Black Hawk helikoptere tűzoltási feladat közben.

A lecserélésre kerülő szovjet gyártmányú helikoptereket pedig Ukrajna részére ajánlhatnák fel a horvátok. Ezzel bizonyíthatnák a NATO iránti elkötelezettségüket, hogy Horvátország egy olyan ország melyre az Észak-atlanti Szövetség nyugodtan támaszkodhat. Korábban ígéretet tett délnyugati szomszédunk arra, hogy segítséget nyújt az ukrán különleges erők katonai kiképzésében is.

A hadi jellegű támogatásról szóló tárgyalás a következő hónap során folytatódhat, amikor az USA vezérkarának egyik tábornoka, Martin Dempsey látogat el megtekinteni egy horvát hadgyakorlatot.



http://www.hidfo.net/2014/08/17/fegyverszallitasi-botrany-horvatorszagban