A biztonsági szoftverekkel foglalkozó prágai Avast Software szerint hiába töröljük le az adatokat régi telefonunkról, mielőtt eladjuk vagy elajándékozzuk, szinte mindent vissza lehet állítani.

Amikor új mobiltelefont veszünk, általában nem dobjuk ki a régit, hanem eladjuk vagy odaadjuk egy családtagnak, ismerősnek. A felhasználók többsége ilyenkor a gyári adatok visszaállítása funkcióval próbálja megtisztítani a telefont a kompromittáló képektől és más adatoktól. Ez a módszer azonban nem tökéletes.



Az Avast szakértői megdöbbentő eredményre jutottak egy egyszerű kísérlettel. Összevásároltak 20 használt mobiltelefont az ebay-ről, különböző eladóktól, majd megpróbálták kideríteni az elméletileg tisztára törölt telefonokról, mi volt rajtuk korábban.

A ma nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a 20 telefonról a következő adatokat tudták visszaállítani:

  • 40,000 fotót
  • 1,500 családi fényképet
  • 750 fotót különböző mértékben levetkőzőtt nőkről
  • 250 fotót különböző mértékben levetkőzőtt férfiakról
  • 1,000 Google-keresést
  • 750 emailt és sms-t
  • 250 nevet és emailcímet

A telefonokat kézhezvétel után még egyszer törölték a gyári funkciók segítségével. A fenti adatokon túl találtak hitelkérelmet, anime pornó gyűjteményt, egy szexuális zaklatásról szóló tanfolyam anyagát, illetve négy telefonon a tulajdonos személyét is ki tudták deríteni.


A telefonok elemzéséhez bárki számára elérhető eszközöket használtak, pl. az ingyen letölthető FTK Imager törölt képeket visszaállító programot, a telefonok memóriájához PC-ről hozzáférő ADB androidos fejlesztőeszközt illetve a mobiltelefonokkal foglalkozó XDA-developers fórumról kerestek modellfüggő információkat a visszaállításhoz. Az ebayen egyébként egy időben egyszerre 80 ezer használt mobiltelefon keres gazdát.

Az Avast tanulmánya természetesen oda lyukad ki, hogy használjuk a cég szoftverét a telefon teljes törlésére, de ilyen szoftvert több gyártótól is be lehet szerezni. Ha adataink védelme fontos, eladás előtt nem árt egy ilyen speciális alkalmazással valóban törölni a telefon adatait.

 

Hírfigyelő Szolgálat