1609503_ebola_jpeg807d3eaa2d29e89e0785ebe20f1b0ba0

- Hírek, kommentárok -

Hír: Ebolával fertőzött országból jött haza Magyarországra – “Önként ment (házi) karantéba a magyar nő” – írta ma hajnalban a Blikk

Házi karantént szabott ki magára az a Fejér megyei nő, akit néhány napja menekített haza munkáltatója az Ebola-járvány sújtotta Libériából.

A nő júniusban utazott Libériába dolgozni a Bridgestone cég afrikai kirendeltségére, de visszarendelték onnan. A járvány közbeszólt. A helyzet tarthatatlanná vált és a vállalat jobbnak látta hazahozni beosztottját.

Bár nem verték nagydobra, de a Bridgestone tatabányai üzemében mégis hamar híre ment a nő Libériából történt váratlan hazautazásának, és valóságos pánik tört ki a dolgozók között.

bridgestone

Mindenki attól félt, hogy egyszer csak betoppan a kolléga, és megfertőzi őket a halálos kórsággal. Úgy tudni, hogy a félelem olyan erős volt, hogy a vezetőség az üzemben összehívott gyűlésen csitította a kedélyeket, állítva, hogy nincs okuk aggodalomra. A kolléga ugyanis hat hétig biztosan nem lép be a kapun.

„A munkavállalón nincs jele a betegségnek, de heti rendszerességgel orvos vizsgálja meg az elkövetkezendő 3 hét során annak érdekében, hogy kizárják az összes kockázatot. A munkavállaló továbbra is Magyarországon marad a következő 6 hétben, amikor majd újraértékelik a helyzetet. Jelenlegi magyarországi tartózkodása alatt nem lép a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. üzemének területére, – munkáját és a libériai Firestone Natural Rubber Company vállalattal kapcsolatos feladatait otthonról látja el” – válaszolta kérdéseinkre Károlyi Kata, a cég marketingvezetője.

A hazatért kolléga önkéntes házi karanténja azért tart három hétig, mert épp ennyi az Ebola lappangási ideje. Azt állítják a Bridgesone-nál, hogy kór ezalatt nem fertőz. (És, mi van, ha mégis? – Mi van, ha fertőzhet már a korai stádiumban is – és ki az a mindent tudó, aki meg tudja mondani, hogy HONNAN KELL SZÁMÍTANI A 3 HETET, vagyis a fertőzés mikor történ meg? – a szerk. B-R.)

A Ebola igazán viszont akkor válik virulenssé, mikor megjelennek a magas lázzal, hányással, hasmenéssel, vérzéssel járó tünetek. Orvosi vizsgálatokkal azonban már a kezdeti stádiumban is kimutatható a vírus. Az Ebolától azért rettegnek világszerte, mert a betegek több mint fele – több mint ezer ember – belehalt a fertőzésbe. (Ezt a Blikk rosszul tudja. A mortalitás ugyanis 90 % fölött van. – a szerk. B-R.)

A kezdeti tünetek gyomorrontásnak, illetve calicivírusos betegségnek tűnnek, közben azonban a beteg testnedvei már továbbadják a vírust, amelynek jelenleg nincs biztos ellenszere.

Bal-Rad komm: “Házi karantént” szabott ki magának a nő. Mi a fene az a “házi karantén”? Az egy dolog, hogy nem lép a Bridgestone gyár területére, – de bárkit megfertőzhet a lakókörnyezetében!

Azért úgy megkérdezzük: Hogyan is engedhették be, a vagy 6 hetes karantén megfigyelés nélkül, – Ferihegyen? – Mikor egyenesen egy Ebolával fertőzött országból jött!

És hol vannak a magyar egészségügyi hatóságok? – Magyarán: miért van még a nő “házi karanténban” és miért nem valódi, igazi, hatósági megfigyelő karanténban? Egyáltalán, létezik-e hatósági karantén? – El tudják-e különíteni a fertőzésgyanús személyeket?

Képes-e Ebola ügyben konkrétan tenni is valamit magyar egészségügyi hatóság, – vagy csak a pénzt veszik föl, érdemi cselekvések nélkül?

Figyelem! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészségügyi Válsághelyzetet hirdetett az egész világon! “Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelentősen alábecsülik az Ebola betegeinek és haláleseteinek számát – tudósított az Euronews. – Nagyon nem kellene ezt figyelmen kívül hagyni!

Ebola temetés védőfelszerelésben.