Az északi övezetben Luhanszkot, Gyebalcsevot és Gorlovkát éjjel-nappal lövi Nyalókakirály latortüzérsége. Többre viszont nem mernek vállalkozni. Jenakijevotól viszont egyre távolodni kényszerülnek, mert kissebb partizáncsapatok tizedelik őket rendre. Luhanszk délkeleti gyűrűjén pedig egyre tágitja a rést a milicia.

Ополченец Луганской народной республики

A középső szakaszon tegnap este egészen váratlanul kiszoritották a latorhordát az önvédelmi erők Krasznij Lucsból, (igaz, a város közelében még délelőtt volt lövöldözés) és most komoly gondok elé néznek a pribékek, hiszen Ilovajszknál ma hajnalban a miliciák felmorzsolták egy csoportositásukat. Ezzel az akcióval viszont szó szerint négyfelé vágták a latorerőket.

Ополченцы стреляют из гаубиц по позициям противника. Архивное фото

Délkelet felől Antracit-irányából, mig Donyeck-irányából szintén harapófogóba kerültek, hiszen északról Jenakijevo felől, nyugati irányból pedig a donyecki miliciák terelgetik őket déli irányba, a Szaur-Mogil halálos övezetébe.

Nyizsnyij Nagolcs és Miuszinszk térségében szintén megtámadta a milicia a valcmanista hordát, és nem áll jól a szénájuk.

Ugyanakkor Donyecktől nyugatra özönlik a latorhad a város felé. Hatalmas katonai menetoszlopokat figyeltek meg, mindenféle technikával.

A Bal-Rad mai információi szerint Donbasszba mintegy hétszáz kárpátaljai férfi van vezényelve. Informátorunk arról tájékoztatott, hogy ezek a túlnyomórészt tartalékos állományú hadkötelesek alig egyhónapos ismeretfelfrissités után kerülnek (vagy kerültek) harctéri vezénylésre. Sorsukról senki nem tud. Feltételezhető, hogy többségük még “tréningen” van.
http://balrad.wordpress.com/2014/08/10/donbassz-ma-4/



A Nyalókakirály hadai által már “kétszer is elfoglalt” Szaur-Mogil parancsnoka (aki egyben a “Vosztok” zászlóalj parancsnoka is) A. Hodakovszkij mondja el ezen a tegnap készült videon a domb jelentőségét, és értékeli a helyzetet.

Oroszul értő olvasóinknak ajánljuk. KIVÁLTKÉPPEN A HÁTTERET!



Újult erővel folytatódik az ukrán offenzíva - elválasztanák a két függetlenedő köztársaságot

Újult erővel nyomul előre az ukrán hadsereg a Donyecki- és Luganszki Népi Köztársaság határai közt. Az újabb offenzíva során megpróbálják ostromgyűrű alá vonni Donyeck területét, vaamint éket verni a két függetlenedő köztársaság harárai közé. Ennek során a déli határtelepülések felé nyomulnak és megpróbálnak kijutni az orosz határig. Az ukrán fegyveresek mostanra visszafoglalták a milíciától a korábban megszerzett Dakovje települést, ami a két köztársaság közti határvonal egyik stratégiai pontja volt.

Továbbra is a milícia ellenőrzése alatt van a Luganszk régió területeinek egy része és több város a Donyeck régióban, amit egy stratégiailag fontos településekből álló korridor választ el az ukrán csapatoktól; a vasárnap a milícia ellenőrzése alá került Gorlovka, Krasznyij Lucs, Dakovje jelenleg a határvonal, utóbbi már az ukrán csapatok ellenőrzése alatt.

A helyi milícia parancsnoka szerint az ukrán fegyveresek megpróbálnak tovább haladni keleti irányba, hogy megszerezzék az orosz határon túlra vezető főútvonalat. Ebben az esetben a fő erődítménynek számító Mihalijovka ellátmány nélkül maradna, mert a hadsereg sikeresen éket verne a Luganszki- és Donyecki Népi Köztársaság, valamint Oroszország közé.

Krasznij Lucs területén jelenleg is kemény harcok zajlanak. Eközben az ellenség felfejlődött és Ilovajszk környékén nagyszámú páncélos haderő jelent meg. Jelenleg a város nyugati és dél-nyugati határainál zajlanak a harcok.


http://www.hidfo.net/2014/08/10/ujult-erovel-folytatodik-az-ukran-offenziva-elvalasztanak-ket-fuggetlenedo-koztarsasagot