Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Lengyelország: A feketepiaci dohány fellegvára - Lesz-e lengyel trafikmutyi?

2014. július 27. - Andre Lowoa
Mivel az illegális cigaretta a felébe kerül a hivatalosan forgalomba hozottnak, a házi készítésű pedig kevesebb mint a harmadába, a lengyel költségvetés jelentős veszteségeket szenved el. A lengyel feketepiacon ma olcsóbb dohányt venni és feldolgozni, mint becsempészni a cigarettát, mégis mindkét megoldás rendkívül népszerű - nem csoda, hiszen Lengyelországban drágább a cigaretta, mint a szomszédos Németországban, ahol pedig sokkal többet keresnek az emberek. Tavaly országszerte a vámosok, rendőrök és az államkincstár ellenőrei 600 tonna illegális (zárjegy nélküli) dohányt foglaltak le, amiből 600 millió darab cigaretta készülhetett volna, emellett elkoboztak 500 millió darab kész cigarettát is. Ez azonban - mint a Gazeta Prawna, a vezető varsói gazdasági napilap írta - csak a jéghegy csúcsa. Az illegális dohány és cigaretta kereskedelem becslések szerint 2011-2012-ben 10,9 milliárd zloty, vagyis több mint 800 milliárd forintnyi adóbevételtől fosztotta meg a költségvetést.
A nagyobb bajok e téren a dohánytermékek piacának liberalizálásával 2010-ben kezdődtek, amikor megszűnt a dohánylevelek árusításának állami ellenőrzése. Csak 2013-ban lépett hatályba az a törvény, ami védzárjegy-kötelessé tette ezeket is - ez azonban nemigen zavarta meg a feketepiacot. A nyers dohány népszerűsége a cigarettaárak emelkedésével párhuzamosan növekedett. Miközben egy csomag legális cigaretta ára 13 zloty, a csempészetté 7, a házi dohányból készített csupán 4 zlotyba kerül. Egy falusi család, amelynek házhoz hozzák az Ukrajnából csempészett cigarettát, mint elmondták, havi 1000 zlotyt, vagyis mintegy 75 ezer forintot takarít meg azzal, hogy átállt a dohánybolti vásárlásról. A csempészáru nagyját azonban a piacokon, vásárokon értékesítik. A dohány hazai termelőktől, vagy keletiektől származik - nemcsak a szomszédból, de gyakran Bulgáriából, Moldáviából, sőt Kínából. A kész cigaretták közül évek óta a legnépszerűbbek a belaruszok, ezek adják az illegálisan bejövő mennyiség 49 százalékát, évi 2,97 milliárd darabot. Utánuk következnek az oroszok 0,64 milliárd darabbal, az ukránok 0,30 milliárddal, míg a negyedik helyen a németek állnak - mivel náluk a dohányáru hivatalosan is olcsóbb a lengyelnél. A csempészés egyre népszerűbb eszköze az internet - tavaly 11,6 ezer neten rendelt dohányáru-csomagot foglaltak le. Ezt a forrást olyan veszélyesnek tartják, hogy külön nyomozó csoportot állított fel a lengyel vámőrség az elektronikus kereskedelem ellenőrzésére. Nemes versenyben állnak a csempészettel a hazai illegális dohány- és cigarettagyárak, amelyekből havonta többet is lelepleznek. A rendőrök piaci akciói nem sok eredményt hoznak, mint ahogy az sem, hogy 50-ről 500 zlotyra emelték az azért járó bírságot, ha valaki 2 csomagnál több cigarettát hoz át a határon - ezt érdemes tiszteletben tartani a Lengyelországba utazóknak.
A pénzügyminisztérium szerint a határőrizet szigorítása, a büntetési tételek felemelése és a vámosok jó munkája oda vezetett, hogy a régióban a legalacsonyabbak közé sikerült leszorítani a cigarettacsempészetet. Tavaly több mint 55 ezer eljárást indítottak dohánytermékkel kapcsolatban, amelyek közül 41,6 ezer végződött pénzbírság kiszabásával. Azt azonban elismerik, hogy a belföldi illegális dohánykereskedelemmel nemigen tudnak elbánni.
Nálunk a helyzet kísértetiesen hasonló, ezért is elemeztük a hívatalos lengyel kutatások alapján az összképet.

Gölöncsér Miklós
süti beállítások módosítása