Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Testnevelés és rendszeres sportolás

2014. július 13. - Andre Lowoa


Hogyan hat az úszás a szervezetre?   Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.

Gyógyúszás és gyógytestnevelés   A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni. Azonban léteznek olyan sportágak, amelyek fokozzák a vérnyomást, mint például a súlyzós edzés, súlyemelés, erőemelés, küzdősportok nagy része. A rendszeres mozgásra először a szív-érrendszer alkalmazkodik, amelynek hatására nyugalmi pulzusszám csökkenés, vérnyomáshanyatlás alakul ki. A szív munkája, pumpafunkciója javul, több vért tud egy összehúzódással a keringésbe küldeni. Ugyanakkor a szív vérellátása is nő, mivel újabb és újabb mikrokapillárisok nyílnak meg a szívizomzaton belül, így a friss oxigéndús vér hatékonyabban tudja elérni a szív minden egyes sejtjét.
 Mindezek miatt a rendszeres mozgás a szívegészségnek egyik legfontosabb eleme.   A rendszeres sportolás az egészség megőrzésének egyik záloga, de utána fontos betartani bizonyos szabályokat, nehogy a kedvező hatásokat az ellenkezőjére fordítsuk.

A fárasztó sportolás után mindenképpen tartózkodjunk a következőktől!

Pihenés vagy alvás - Bármennyire is jólesne, nem tehetjük meg, hogy egyik pillanatról a másikra leállunk és pihenünk. Ez ugyanis megállítja az izmoknak a kiadós testedzés hatására bekövetkezett összehúzódását, és ezzel megakadályozza, hogy a vér az izmokból visszaáramoljon a szívbe, ami maga után vonja a vérnyomás esését is. Mindennek több kellemetlen következménye lehet, például az agy átmeneti vérszegénysége, légzési zavarok, szédülés, sápadtság vagy akár ájulás is. Fürdés - A kimerítő sportolást közvetlenül követő fürdés a vérerek hirtelen összehúzódását eredményezi, ami növeli a vérkeringéssel szembeni ellenhatást. Ráadásul a forró fürdő fokozza a véráramlást a bőrszöveten belül, így az izmokban és a bőrben a kelleténél több vér lesz, viszont a szívbe és az agyba nem jut elegendő. Ez szédülést, ájulást és néha krónikus betegségeket is okozhat.

Édesség - Sokan úgy gondolják, hogy sportolás után kiadós mennyiségű cukrot kell a szervezetbe juttatni, mert ez megnyugtatja a testünket és az izmainkat, ezért csak úgy falják az édességeket, a csokoládét. Pedig az ilyenkor túlzásba vitt édesség kimeríti a B1-vitaminból tárolt készletet, ami kimerültséget és étvágytalanságot okoz, valamint hatással van a testünk természetes helyreállító képességére is. Ezért inkább B-vitaminban gazdag ételeket együnk, például zöldségeket és tojást.              Alkohol - Ha megterhelő testedzés után alkoholt iszunk, azzal felgyorsítjuk az anyagcsere-folyamatokat, ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal több alkohol kerül a véráramba. Ezzel nemcsak "kiüthetjük" magunkat pillanatok alatt, hanem hosszú távon károsíthatja a májat, akár májzsugorodást is okozhat, miként gyomorhurutot és -fekélyt is. A sportolás után megivott sör a húgysav szintjét emeli a vérben, ami káros az ízületekre, és idővel ízületi gyulladáshoz vezethet.   Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, miszerint egy korai idegi adaptáció miatt az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késlelteti a regeneráció folyamatát, ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható. A panaszok megszüntetésére ezen kívül olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt. Váltott hideg-meleg vizes fürdő, vagy borogatás, szaunázás, masszázs, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök.
Egyes élelmiszerekről is leírják, hogy jótékony hatásúak, a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé, az almaecet, és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták.
Dr. Madarasi Pál

süti beállítások módosítása