Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Száz éve kezdődött a Nagy Háború és jött az új világrend...

2014. június 28. - Andre Lowoa
Száz évvel ezelőtt egy senki által igazán nem kedvelt ember meggyilkolásával kezdődött el az, amit sokan a XX. század őskatasztrófájának neveznek. A Ferenc Ferdinánd trónörökös elleni merénylet után néhány héttel kirobbant a Nagy Háború, ami egy néhányhetes dicsőséges hadjárat helyett 17 millió halottat és az egész régi világ eltűnését hozta. Soha többet nem lehetett megközelítőleg sem úgy, mint azelőtt, az utólag pátosszal és sokszor hamis nosztalgiával emlegetett „boldog békeidőkben”.
A kortársak előzetesen el sem tudták képzelni azt a totális háborút, ami nemcsak a besorozott katonák körében végzett hatalmas testi és lelki pusztítást, de a frontvonalaktól távoli hátországot sem kímélte meg. 7 millió polgári áldozat volt, az elszegényedés, nyomor és elzüllés nemzeteket tett tönkre, köztük a miénket is. A közvetlen anyagi veszteségek is óriásiak voltak, de az éhezés megismerésénél, a középosztályi nyomornál is hosszabb hatásúak a háborúval összefüggő mentális változások.
A háborús években kiütköző, mindenre kiterjedő válság, a bűnbakkeresés, csoportok és személyes ismerősök éles szembefordulása ma is ható negatív folyamatokat generáltak, a háborút lezáró békeszerződések pedig magukban hordozták egy még nagyobb kataklizma lehetőségét, ami két évtized után be is következett. Az első világégés nemcsak a klasszikus liberalizmus korszakának vetett véget és hozta el egy új típusú, félelmetesebb nacionalizmus diadalát, megszülte a bolsevizmust, fasizmust és hamarosan a nácizmust is.

Trianon elhomályosítja

A háború valamilyen formában minden családot érintett. Nálunk nagyanyámék hosszú évekig várták haza a hadifogságba esett nagybácsit, aki már 1919-ben meghalhatott szardíniai fogságában, mégis makacsul remélték, hogy karthausi szerzetesnek állt és csak hallgatási fogadalma miatt nem jelentkezik. Rengeteg házban maradtak a csatatérről hazahozott emlékek — neurotikus tünetek, szuvenírek és anekdoták formájában. Talán az évforduló előhoz néhányat közülük, de Magyarországon az egész nagy háborúból manapság nem sok minden látszik.
Még csak át sem politizálják a témát igazán, pedig nálunk ez a legbiztosabb jele annak, hogy még jelent valamit a múlt. Lehet, hogy tényleg van valami abban, hogy úgy 80 évig tart a kulturális emlékezet, utána történelem lesz belőle, vagy éppen közöny. A világháborús traumát Magyarországon a háború következményei, Trianon és a második világháború traumája homályosítják el. Mintha mindig kizárólag áldozatok szeretnénk lenni, az első világháború története meg túl bonyolult ahhoz, hogy a mártírszerep könnyen kisajátítható legyen.

Nem tudták, mi az, hogy háború

184250650
Ferenc Ferdinánd elleni merénylet
A világ más részei eközben nagy világháborús lázban égnek egész évben a sajtótól a tudományos életig. A háborús propagandától a technikai újításokig sok mindenről olvashat majd az Indexen is, még a sör ekkor elterjedő vizezéséről is. De az alapkérdés, hogy miért pusztította el magát a régi Európa látszólag egyetlen merénylet miatt, ma sem világos.
A magyarázatokban túlsúlyban vannak a nagyhatalmi döntéshozók tévedései — mintha a meghatározó pozíciókban ülők közül szinte mindenki dilettáns lett volna, ami, bár minden korban csábító gondolat, mégsem annyira valószínű. Az biztos, hogy nagyon kevés kézben értek össze a szálak: főleg Németországban, a Monarchiában és Oroszországban még az a monarchikus politika működött, amiben nagyon sok múlott egy-egy – nem feltétlenül alkalmas – személy döntésén, miközben az egyre komplexebbé váló politika művészete már messze meghaladta ezeket a kereteket. A kevés hatalmi centrumban olyan, egymás szándékairól is rosszul tájékozott vezetők ültek, akik nem értették meg, hogy lépéseik milyen fatális következményekkel járhatnak.
Pedig a mozgósítási parancsokkal felpörgetett fogaskerekek egy szinte önműködő hadi gépezetet indítottak be, a szövetségi rendszer rossz automatizmusai megállíthatatlan eseményláncot idéztek elő. Még a tábornokok sem látták, milyen potenciál és pusztító erő van az új fegyverekben, hogy mennyire megváltozik a harcmodor az ismétlőpuskák és repülőgépek korában, hogy a régi stratégiák nem fognak működni, és egyik oldalon sincs valódi esély a remélt néhányhetes, villámháborús győzelemre.
„Igazából senki nem tudta, mi is az a háború, főleg annak az új, modern formája” – mondta az Indexnek Bihari Péter történész, aki egyben a Fazekas történelemtanára. A tömegek végképp nem sejtették, mi jöhet, és bár az össznépi eufória részben talán csak utólagos legenda, a már akkor is eléggé közvélemény-érzékeny politikai elit meg akart felelni az értelmiség revansvágyának és lelkesedésének. A Monarchiában – valószínűleg Párizshoz és Berlinhez hasonlóan – leginkább egy „jöjjön, aminek jönnie kell” érzés uralkodhatott – mondta Bihari. Talán a nyilvánosság bele is unt a sok évtizedes tartós békébe, és úgy érezték, a válságaiban megfáradt régi világnak valamiféle tisztítótűzre van szüksége.

Szét fognak szaggatni bennünket

Miközben lehet minden háborút az irracionalitás győzelmének gondolni, ez a '14-ben kezdődő a szokásosnál is ésszerűtlenebb volt. A háborúba lelkesen menő hatalmak szinte semmit nem nyerhettek, még egy esetleges győzelemmel sem. A Szerbia elleni hadüzenettel a hadviselést elindító Monarchia végképp nem: érdemi területnövekedést nem bírt volna ki, leginkább saját presztízsét és az öt európai nagyhatalom közötti meggyengült pozícióját akarta volna megvédeni, de a Ferenc Ferdinánd halálát a valóban kezelhetetlen, a mai latorállamokéhoz hasonló szerepben lévő Szerbián megtorolni akaró politikának nem volt kidolgozott forgatókönyve.
499272511
Fotó: Fototeca Storica Nazionale.
Magyarország végképp nem sokat remélhetett egy háborútól. Nem véletlen, hogy eleinte Tisza István miniszterelnök is háborúellenes álláspontot foglalt el, más kérdés, hogy amikor ezzel egyedül maradt, hamar beállt a háború támogatói közé. Ady 1914 augusztusában írta öccsének a reménytelen kilátásokról:
Ha elveszítjük, akkor elvesztünk mint Magyarország és szét fognak szaggatni bennünket. Ha megnyerjük, akkor meg egy év múlva német lesz itt nemcsak a katonaság, a vasút, a posta, hanem talán még a közigazgatás is.
Az egyébként békepárti, népszerűtlen, hiúnak tartott Ferenc Ferdinánd elleni merényletet ugyan lehetett jogos casus bellinek tekinteni egy olyan korban, amikor a háború a maihoz képest még sokkal inkább a politika legitim folytatásának számított, de a szintén jelentős konfliktusokat 1914 előtt mindig sikerült békés úton rendezni. A kontinentális hatalmi egyensúly és a titkos diplomácia nagyon hosszú ideig fenntartotta a békét, még az 1912-es és '13-as két balkáni háborút is sikerült lokalizálni. A Monarchia ugyanebben bízott akkor, amikor július 28-án hadat üzent Szerbiának.

Úgy kezdődött, hogy valaki preventíve visszaütött

Vajon a szarajevói merénylet nélkül is lett volna háború? A családilag is érintett Habsburg Károly szerint például igen, legfeljebb néhány héttel később. Az angol történész, A. J. P. Taylor is egyetért vele: a háború 1914-ben a merénylettől függetlenül sem volt megúszható – mondja. Szerinte az Antant-hatalmak csak akkor kerülhették volna el a harcokat, ha önkéntesen elismernek egy új nagyhatalmi rendet, melyben Németországé a vezető szerep. Az angol történész ezért fő felelősnek Berchtoldot, a Monarchia formálisan magyar állampolgárságú külügyminiszterét, a német kancellárt és a német stratégiáért felelős, 1914-ben már halott Schlieffent tartja.
150617606
Leopold von Berchtold gróf. az Osztrák–Magyar Monarchia 8. külügyminisztere
Fotó: Dea / G. Dagli Orti
A mostani, 100 éves évforduló újra felélesztette a vitát arról, ki is az igazi felelős. A német történészek a hatvanas évektől a nemzeti önkritika jegyében arra jutottak, hogy a központi hatalmak tehettek mindenekelőtt a háború kitöréséről. Hogy a köztudatban ma is ez a kép él, nagy részben az Antant-hatalmak háborús propagandájának a hosszútávú sikere, ezt az egyoldalú kánont aztán a Párizs környéki békeszerződések jogilag is szentesítették.
Most ezt éppen a hajdani ellenség nyilvánosságában kezdik komolyabban megkérdőjelezni – összegzi Bihari Péter. Legutóbb Christopher Clark ausztrál történész beszédes című, Alvajárók című könyve mutatott rá arra, hogy minden nagyhatalomnak megvan a maga nem is kicsi sara a totális háború kitörésében. A pontosabb emlékezet nem olyan mellékes kérdés: végső soron az első világháború kitörésével kapcsolatos viták idézték elő a másodikat is.

Hogy is volt?

A szarajevói merénylet után Ausztria el akarta törölni a föld színéről Szerbiát, a büntetőháborúra II. Vilmos német császár az ebédlőasztala mellől adta "biankó csekként" emlegetett jóváhagyását, akár Oroszország hadba lépésének árán is. Az is lehet, hogy kifejezetten az utóbbi, vagyis egy összeurópai háború megfelelőnek érzett időpontban való kirobbantása volt a német érdek. A porosz vezérkar abban a tudatban élt, hogy ha háború lesz, az nem lesz lokalizálható, kétfrontos harcra kell felkészülniük, és a siker érdekében nekik kell kezdeményezniük.
Az ismert események a szövetségi politika automatizmusainak abszurd logikáját követték: A Monarchia egy hónappal a merénylet után megtámadta Szerbiát, és mivel Oroszország is mozgósított, Németország sem késlekedhetett. A németek a keleti fenyegetés miatt nyugati irányba mentek: a Schlieffen-tervnek megfelelően bevonultak Luxemburgba és megtámadták a szintén semleges Belgiumot, hogy minél gyorsabban legyőzhessék Franciaországot. A belga semlegesség megsértésére hivatkozva aztán az angolok is beszálltak. Mindenki azt hitte, hogy a haditechnika a támadó félnek kedvez. Tragikus tévedés volt: a lövészárkokkal teli állóháborúban éppen a védekező felek tudták könnyebben tartani az állásaikat.

(Kolozsi Ádám, index)



1914 - A Fekete Kéz és a szarajevói merénylet

Ma van éppen 100 esztendeje annak, hogy a boszniai Szarajevöban Gavrilo Princip odalépett Ferenc Ferdinánd Habsburg trónörököshöz nyitott hintójához és revolverével lelőtte.



Ez a revolverlövés szolgáltatta az ürügyet alig egy hónappal később az I. Világháború kirobbantásához. Ez a revolverlövés számit a startpisztoly eldörrenéséhez a Nagy Háború elinditásához. “Mire a levelek lehullanak, a katonáink hazatérnek…” szól a hires-hirhedt levél.
Ma 100 esztendeje történt a HIDON A MERÉNYLET!



„Polgármester úr! Idejövünk az Ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!”
(Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös)
1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb a 20. század elején megszilárduló európai katonai szövetségek konfliktusához, és az első világháború kirobbanásához vezettek.
Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Az utazás veszélyei mindenki előtt ismeretesek voltak, hiszen a két balkáni tartomány 1908-as annexiója óta valóságos melegágya lett a szerb terrorista szervezeteknek, melyek több alkalommal is merényletet kíséreltek meg az uralkodócsalád tagjai és a Monarchia tisztviselői ellen.
Ferenc Ferdinánd és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott, és mivel Oskar Potiorek táborszernagy éppen június 28-án tartott katonai gyakorlatot Szarajevó környékén, az alkalmat kihasználva a trónörökös is meg akart jelenni az eseményen. Érdekes egybeesés, hogy a trónörökösi látogatásra éppen ezen a napon került sor, a Gergely-naptár szerint ugyanis június 28-ára esett a szerbek számára katasztrofális első – 1389-ben vívott – rigómezei csata évfordulója. Később elterjedt az a legenda, hogy a jeles nap a merénylet időzítésében is szerepet játszott, ez az állítás azonban nem felel meg a valóságnak.
A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip – társaival együtt – ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését, amiben a Fekete Kéz mellett többek között a Narodna Odbrana – magyarul Egyesülés vagy Halál – nevet viselő szerb terrorcsoport aktivistái is szerepet vállaltak. Az összeesküvők meglepően fiatalok voltak, sokan – pl. Nedjelko Cabrinovic, vagy Trifko Grabez – még huszadik életévüket sem töltötte be. A szervezésben kulcsszerepet játszó Princip és Grabez korábban Belgrádban folytatták tanulmányaikat, itt lettek a nagy délszláv egység fanatikus támogatói, majd 1914 júniusának elején átszöktek a Monarchia határán.
Danilo Ilic révén a terroristák felvették a kapcsolatot az Ifjú Bosznia szervezet tagjaival, majd az elkövetkező hetekben ún. „sejtekként” várakoztak Szarajevó közelében. A fiatalok azután tértek vissza a tartományi székhelyre, hogy tudomást szereztek Ferenc Ferdinánd látogatásáról, majd elkezdték az akció megszervezését. Principéknek abból a szempontból mindenképpen könnyű dolguk volt, hogy a trónörökös tervezett útvonala – a sajtó révén – már napokkal korábban ismertté vált.
A főhercegi pár június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban – meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett – indultak meg a város polgármesteréhez. Az úton Princip, Cabrinovic és Mehmedbasic mellett még négy másik terrorista várt a vendégekre. A merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével, ám végül csak Nedjelko Cabrinovic hajította el gránátját, amely célt tévesztett, és Potiorek szárnysegédjét sebesítette meg.
A merénylők ezután szétszéledtek, Cabrinovic pedig megpróbált végezni magával, ám később rendőrkézre jutott. Látszólag tehát a terroristák kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket.
Ennek megfelelően a trónörökös később a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb sugárúton haladt volna végig, a menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Amint a főhercegi pár autója befordult a szűk utcácskába, Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. A trónörökös vesztét tehát a szerencsétlen véletlen okozta, Princip ugyanis éppen ebben az utcában várt rá. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe. A tettest még a helyszínen elfogták, és később – fiatal korából eredően – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Princip azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban.
A június 28-i merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja lett, ugyanis az Osztrák–Magyar Monarchia vezetése, és Ferenc József azt a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta. Hogy a balkáni királyság mennyiben volt felelős a támadásért, az ma is vita tárgyát képezi, mindenesetre tény, hogy Princip megbízója, a Fekete Kéz vezetője a szerb titkosszolgálat ezredeseként szolgált. A Monarchia hamarosan ultimátumot küldött Belgrád számára, melyben az ország szuverenitását sértő módon követelte a bűnösök felkutatását és a terrorszervezetek felszámolását. Miután II. Miklós orosz cár (ur. 1894-1917) 1914. július 25-én támogatásáról biztosította Szerbiát, a balkáni állam bátran szembeszegült szomszédja követelésével, ami aztán a Monarchia hadüzenetét vonta maga után.
A különböző segítségnyújtási garanciák révén – Szerbiának az oroszok, II. Miklósnak a britek és franciák ígértek segítséget, míg Ferenc Józsefet Németország támogatta – a szerbiai konfliktusba néhány nap alatt belesodródott Európa két, egymással szemben álló katonai szövetsége. Egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét - T.M.T. a szerző.
Fekete Kéz - a Habsburg- és török uralom alatt élő szerbek egyesítését célul kitűző titkos szerb nacionalista szervezet közhasználatú elnevezése. Tagjai számos merényletet, többek között az I. világháború kirobbantására ürügyül szolgáló szarajevói merényletet hajtották végre. Természetesen a mai történelemírás a hazafias tetteket terrorcselekményként aposztrófálja, mint azt már megszokhattuk tőlük.
Itt sántít valami! Mint tudjuk, azóta számos háttérinformáció kiderült még az akkori történésekről. Egy konfliktus kirobbantása - főleg egy világméretű - legkevésbé a szerb nacionalistáknak állt érdekében, sokkalinkább a pénzügyi, gazdasági és üzleti körök gyarmati újraelosztása és a még erős nemzetek legyengítése, feldarabolása (lásd, Trianon, Németország) húzódott a színfalak mögött. Valamint a Tradícionális Uralkodói Rendek fellazítása, szétverése - például; a nagy Orosz Birodalom bolsevik lezüllesztése. A történelmi tapasztalat és a tényszerűségek mind ezekhez az érdekszférákhoz vezetnek el bennünket, mint például köztudottan a Rotschild-ok hadifinanszírozása, lobbyjai a viszályok és pénzmozgások fenntartására. Ezidőtájt indul(na) az olajért folytatott ádáz harc - a közel-keleti olajért, és történetesen egy kis királyság, mint a Szerb ennek tranzitakadálya volt. Tehát...így lett ok-okozat és háborús bűn!
Napilapok a világháború tükrében - 1914. május 12.
Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.
Az osztrák delegáció hadügyi albizottsága megszavazta a hadsereg új, igencsak megemelt költségvetését. Egyúttal megkezdték a vitás kérdések megbeszélését a flottafejlesztésről, amit hamar el is fogadtak és alá is írtak.
Mindeközben a mexikói felkelők és amerikai szövetségesük fölényes győzelmet arattak Mexikóban.
A szerb polgári és katonai hatóságok sorai között felüti fejét a „Fekete kéz” titkos szervezete. A lakosság megosztott, a különböző testületek egymásra mutogatnak. Egyben van csak egyetértés: semmiben nem értenek egyet. „Hosszabb, helyenként igen szenvedélyes vitára került sor, amelynek során hevesen támadták a kormányt, amely ki akar térni ama okok megvitatása elől, amelyek a katonai és polgári hatalom között komoly konfliktust és az egész országban nagy izgatottságot idéztek elő.”
(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)
1914. májusi újságok



Dr. Madarasi Pál összeállítása

süti beállítások módosítása