Több mint egymillió magyar munkavállaló dolgozik már Angliában - állítja a hír3.hu egy birtokába került tanulmányra hivatkozva.

A portál értesülései szerint a 2014. márciusi adatok azt mutatják, hogy 1 021 711 magyar fizet társadalombiztosítási járulékot Angliában, TB-száma pedig megközelítőleg 1,4 millió magyar állampolgárnak van. Utóbbi ugyanakkor nemcsak munkavállaláshoz, hanem tanulmányi támogatáshoz is szükséges.

Az adatok egy londoni Munkaügyi Központban dolgozó magyar forrástól kerültek a hír3.hu birtokába. Az illető szerint nem igaz, hogy csak 500 ezer a külföldön dolgozó magyar munkavállalók száma.

A statisztikák a Social Security Office belső használatra készített tanulmányából származnak, mely a magyarok mellett a románokkal és a bolgárokkal is foglalkozik.

Orbán szerint kalandvágyból mennek

A kivándorló magyarok számának drasztikus növekedése néhány hónappal ezelőtt a parlamentben is szóba került. Orbán Viktor miniszterelnök akkor önkritika helyett még azt a tényt is kétségbe vonta, hogy több százezer külföldre szakadt honfitársunk gazdasági menekültnek tekinthető, sőt arról értekezett, hogy az elvándorlás kapcsán „meg kell érteni a modern idők szavát”. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a fiatalok "kalandvágyból" hagyják el az országot.

A Jobbik akkor közleményben reagált a miniszterelnök szavaira. Farkas Gergely, a párt országgyűlési képviselője így fogalmazott: "A Jobbik szerint a kioktató és realitásérzéktől mentes beszéd helyett Orbán Viktornak inkább bocsánatot kellett volna kérnie a külföldre kényszerült honfitársainktól és az itthon maradt családtagoktól. A Fidesz és a 2010 előtti kormányok politikájának köszönhetően nőtt ilyen nagyra a kivándorlás. Ez a több százezer ember ugyanis nem önszántából, nem „kalandvágyból”, hanem kényszerből próbál most más ors zágban boldogulni. A kormányzatok kudarcos gazdaságpolitikája okozta a munkahelyhiányt, az oktatási káoszt, az állandó bizonytalanságot. Ezek az okai annak, hogy családok szakadtak szét, hogy a vasárnapi családi ebédeken már egyre több helyen nincsenek ott a fiatalok, gyermekek, és csak Skype-on láthatják szeretteiket."

hír3 nyomán alfahir.hu