Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Az egykori Jugoszlávia titka 280 méterrel a föld alatt

2013. december 07. - Andre Lowoa

Korábban már írtam a titói Jugoszlávia szinte paranoiás félelméről a harmadik világháborútól, és azokról az elképesztő katonai építkezésekről, amik titokban a hidegháború ideje alatt folytak, egy esetleges támadás esetére. A Zseljava-Bihacs földalatti repülőtér, a boszniai erdőbe rejtett titkos katonai raktárak egyikének bemutatása után most megpróbálom körbevezetni Önöket/benneteket egy újabb elképesztő objektumon.

Ez a létesítmény ugyancsak Boszniában található, ennek nincs különösebb magyarázata, egyszerűen emocionális okokból rendelkezett így Tito. Bízott a bosnyákokban, három teljes évig bujkált a partizánokkal a boszniai hegyekben a II. világháború idején. Sok évvel később gyakran járt vissza medvére vadászni, amiket büszkén mutogatott az egzotikus országokból érkező állami vendégeinek.

Nem felejtette el a boszniai hegyeket. Utasitást adott, hogy 4km-re Konjictól észak-keletre építsék meg az ország, sőt egész Kelet-Európa legnagyobb atombiztos óvóhelyét. (Konjic kb. 50km-re dél-nyugatra Szarajevótól, a Neretva folyó két partján, a hegyek között fekszik.)

titov bunker konjic folyosó 2.jpg Folyosó részlet

A földalatti atombunker 1953-tól 1979-ig épült, a jugoszláv hadseregben a hivatalosan D0 nukleáris bunkert érdekes módon Isztambul kódnévvel emlegették.

Az építkezéshez felhasznált valamennyi anyagot hazai katonai gyárakban készítettek. (Ez egyébkén a többi titkos katonai létesítményeknél is így volt.) Az építkezésben résztvevők csak egy-egy munkafolyamatot végezhettek, senki nem ismerte a teljes területet. Azt beszélik, hogy rabok is dolgoztak a bunker építésén, állítólag bekötött szemmel.

Az objektum 25 kilotonnás nukleáris támadásnak is ellenáll. Az 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobott atombomba 15-16 kilotonnás, az augusztus 9-én Nagasakit elpusztitó bomba 21-22 kilotonnás volt.

A konjici komplexum horribilis költségével a harmadik legdrágább katonai beruházás volt az egykori Jugoszláviában a bihacsi repülőtér 8,5 milliárd, a spliti Lore kikötő 5 milliárd dolláros költsége után a 4,6 milliárd dollárral.

Jovanka-i-Tito.jpg Jovanka és Joszip Broz Tito

A földalatti várost Titonak, Jovankának és a katonai és politikai elitnek építették, összesen 350 ember élhetett normális életet a föld mélyében hat hónapig. Ehhez a hermetikus elzártsághoz minden technikai feltétel biztosított volt.

titov bunker maskirne-zgrade-pokrivaju-ulaze-782712.jpg

Az álcaházak

Az objektum három részből áll. A föld felszínén van három ház, amik víkendházakra hasonlítanak, ezek voltak az álcák, ezek rejtették a lejáratokat az alagutakba, amik a belső terekbe vezettek. Ha átmegyünk az első ház folyosóján, három, egyenként 1,2 méter széles fémajtót találunk, ezek mögött van az alagút, ami a bunkerbe vezet 280 méter mélyre 202 méter hosszan. Az egész objektumban 6000 neonlámpa volt.

titov bunker  Turbina_za_dovod_zraka-704948.jpg Levegő turbina

A bunker összesen 25ezer m2 alapterületű, amiből 6800 m2 lakóterület. 12 blokkból állt: a legjelentősebb a 6-os, a kommunkációs blokk, a 8-as, a Tito blokk, a 9-es, a klíma blokk, a 10-es, az üzemanyag tároló és a 11-es, a víztároló. Egészségügyi blokk kis kórházzal, műtővel, röntgengépekkel egészítette még ki a rendszert.

titov bunker ajtók_1.jpg Bejárati ajtók

A bunkernak saját vízvezetéke, 3db 540KW-os aggregátora, levegőszűrője és minden egyéb technikai berendezése megvolt, hogy biztosítani lehessen az életet több mint 200 méterrel a föld alatt. A hatalmas klíma berendezések állandó 21-23 fokot biztosítottak, 60-80%-os páratartalmat. Az üzemanyag tartály kapacitása 50 tonna volt, a medencében 170köbméter vizet tároltak, a folyó víz természetes forrásból jött a hegyből. Minden rendszernek volt másolata, ha az első meghibásodna.

titov bunker konjic 2.jpg

Az objektumból volt vészkijárat, ami nem volt rajta a térképeken. A bunker fölött 170 méterrel jött ki, ott lehetett a Zlatar hegyre kijutni.
A rádió-relé központok, amik a környező magaslatokon, a Kiseren és a Zlataron voltak, biztosították az összeköttetést a külvilággal.

titov bunker üzemanyag tartály.jpg Üzemanyag tartály

„A föld alatt volt a test, míg a környező hegyekben volt az objektum feje. Soha, még a háború alatt sem szakadt meg a kommunikáció"- mondta Serif Grabovica, Bosznia-Hercegovina Föderáció hadseregének nyugállományú ezredese.

titov_bunker_konjic vezérlő.jpg Vezérlő

titov bunker iroda 2.jpg Iroda

A bunker mélyén volt a „háborús szoba". Hatalmas asztal körbevéve piros telefonokkal, printerekkel, és katonai térképek olvasását segítő neonlámpákkal. A falon most is Tito fényképe függ. Voltak műveleti szobák, két nagy konferencia terem, öt operatív központ, két konyha, öt nagy fürdőszoba, több mint 100 hálószoba, kábeltévé.

tito bunker letakart asztal.jpg

titov bunker iroda.jpg

A földalatti város közepén van a Tito blokk, ami sokkal magasabb színvonalú, mint a többi rész. A lakosztály minden kényelemmel felszerelt. Minden autentikusan bizonyíték a hidegháborús időkről. Semmi nem változott, mindent megóvtak, a pecséteket, az ajtókon a jugoszláv zászlókat, még a WC papírokat is.

A falakon több Jugoszlávia térkép, a Tito házaspár hálószobáiban lévő matracok is ott vannak a 70-es évektől nylonnal letakarva. Minden ugyanúgy, csak Tito nincs már.

tito bunker lakosztály letakart ággyal.jpg A titoi lakosztály hálószobája

titov bunker szoba.jpg Hálószoba

A Tito bunker ma művészek találkozóhelye Európából és a világból. Konjic évente megrendezi a „D-0 ARK Underground" modern művészeti biennálét, az első 2011. május 27-től szeptember 27-ig volt. 44 művész jött össze a világ 18 országából.


Eddig 15 ezren látogatták meg a helyet. 50 mű született, amik ott maradtak a bunkerban. A finanszírozásban öt ország vesz részt: Szerbia, Montenegró, Törökország, Horvátország és Bosznia-Hercegovina.

Az objektum ma Bosznia-Hercegovina Föderáció honvédelmi minisztériumához tartozik, a karbantartásról, védelemről állagmegóvásról öt katona gondoskodik, egyikük a fent már említett Serif Grabovica ezredes.

Az ő története nem kevésbé érdekes, mint magáé a bunkeré. A folytatásban megírom

http://balkanimozaik.blog.hu/2013/12/05/az_egykori_jugoszlavia_titka_280_meterrel_a_fold_alatt

süti beállítások módosítása