Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Ilyenek lesznek az iskolák a most kezdődő tanévtől

2013. szeptember 01. - Andre Lowoa

Számos változás lép életbe szeptember elsejétől a köznevelésben. A hétfőn kezdődő tanév újdonságairól készített összeállításból kiderül, milyen lesz az egész napos iskola, hogyan alakulnak a tantervek és miként szerveződik a kötelező hit és erkölcstan oktatás.
Szeptembertől kötelező az általános iskolásoknak délután négy óráig az intézményben tartózkodniuk. Az egész napos iskola alól csak igazgatói engedéllyel kaphatnak felmentést a tanulók. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak elmondta: "Az egész napos iskola egy iskolaszervezési forma, ahol a tanórai és az egyéb foglalkozások egyenletesen szervezhetők meg a délelőttre és a délutánra szétosztva. Ezeknek a feltételeit az intézménynek kell biztosítani."

Szeptembertől az első, ötödik és kilencedik osztályokban az új nemzeti Alaptanterv alapján írt kerettanterv szerint tanulnak a diákok. Thaisz Miklós, a köznevelési államtitkárság politikai tanácsadója szerint az iskolák felelőssége nagy, hiszen el kell dönteniük, melyik kerettantervet választják. Lehetőség van arra is, hogy az iskolák döntsenek a tantárgyakon belüli időkeret 10 százalékáig annak szabad felhasználásáról.

A kerettantervek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján érhetőek el, a http://kerettanterv.ofi.hu/címen.

A helyi tanterv az iskola pedagógiai programjának része, amit a köznevelési törvény szerint nyilvánosságra kell hozni. Így minden intézmény köteles közzétenni pedagógiai programját a köznevelési intézmények tájékoztató rendszerében vagy saját honlapján.

Az idei tanévtől már nem csak a kezdő évfolyamokon, azaz az első, ötödik és kilencedik osztályokban lesz mindennapos testnevelés, hanem a felmenő rendszerben bevezetett változás értelmében már a 2., 6. és 10. osztályokban is heti öt tornaóra lesz.

Szeptembertől felmenő rendszerben bevezetik a kötelező hit és erkölcstan oktatását is. Thaisz Miklós az InfoRádiónak nyilatkozva azt közölte, a hit és erkölcstan szeptembertől az első és ötödik osztályban tanulók számára lesz kötelező, továbbá a hat osztályos gimnáziumban tanuló hetedikeseknek.

Az Emmi honlapjáról letölthető tájékoztatóban az is olvasható, hogy ezen évfolyamok mindegyike számára biztosítva lesz a tantárgyak közötti választás lehetősége is. A következő évektől felmenő rendszerben folytatódik a tantárgyak oktatásának kiterjesztése. A hit- és erkölcstan órát az iskolán kívül megtartani abban az esetben lehet, ha az iskola igazgatója és az órát tartó egyházi képviselő az összes érintett szülő írásbeli egyetértő nyilatkozata alapján megállapodnak erről.

Az idei évben az elsősök ingyen kapták a tankönyveket, s néhány éven belül a kormány elképzelés szerint az általános iskolásoknak nem kell majd fizetniük a tankönyvekért.

Az új tanévben a szakiskolák, középiskolák vezetői kérhetik bűnmegelőzési tanácsadó segítségét a tanulók védelme, valamint a bűncselekmények megelőzése érdekében.
(Seres Gerda, inforadio.hu )

süti beállítások módosítása