Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Ehető a bolti ketchup és majonéz?

2013. augusztus 17. - Andre Lowoa

A bolti szószoknak vajmi kevés köze van az ehető ételekhez.

Sajnos az összetevők listáján feltüntetett riasztó neveket kezdjük megszokni és elfogadni. Ilyen például a monoszódium glutamát, amit gyakran név szerint kiírnak, máskor pedig csak a természetes ízfokozók, maláta kivonat (malt extract) vagy szója fehérje (soy protein) megnevezéssel illetnek. A monoszódium glutamát egy különösen veszélyes izgató méreg, mely súlygyarapodást, depressziót, fejfájást, fáradtságot, szemkárosodást, gyors szívverést, különböző fokú agykárosodásokat, bizsergést és végtagbeli érzéketlenséget okozhat. 

Ehhez még hozzájönnek olyan újabb technológiával előállított összetevők, amik “természetes aromák vagy ízesítők” -ként kerülnek a csomagolásokra. Teljesen szabályosan, mert a szabályok lassabban alakulnak, mint a pénzéhes emberek leleményessége. Biotechnológiával rettentő olcsón, olyan ízeket illetve ízhatást tudnak produkálni, hogy észre se vesszük a valódi földben nőtt alapanyagok hiányát. Sőt megnyaljuk a 10 ujjunkat, ha lenyeltük őket. Csakhogy ezzel a betegségek felé vezető utat is kikövezzük magunknak.

Nézzünk most meg néhány boltban kapható öntetet részletesebben.

MAJONÉZ

A legtöbb iparilag előállított majonézt szója olajból készítik, ami az egyik legártalmasabb olajfajta az összes fogyasztható olajok és zsírok közül, függetlenül attól, hogy részlegesen vagy teljesenen hirdogénezett, organikus/bio vagy újabban módsodított szója fajta (genetikusan módósított), ami nem kíván hidrogénezést. A szójaolaj olyan betegségeknek kövezi ki az utat, mint a kóros elhízás, szív és érrendszeri betegségek vagy utódnemzési problémák.

BLUE CHEESE DRESSZINGEK

A blue cheese öntetek előállítása során egy olyan kémiai főzet keletkezik, amit elnézve nem könnyen jutna eszünkbe, hogy étel készül. Gyakran szója olaj az alapjuk, mely önmagában is káros (lásd majonéz), mesterséges színezőkkel adják nekik az elvárt fehér színt és elmaradhatatlan belőlük a monoszódium glutamát.

KETCHUP

Legtöbb üvegezett ketchup agyonfőzött paradicsomból, vízből és nagy mennyiségű édesítőből készül, általában kukorica szirupból. Sok tartalmaz úgynevezett “természetes ízesítőket”, amik leginkább kémiai anyagok, így MSG, azaz monosódium glutamát (lásd Blue Cheese dresszingek). Sajnos jelen szabályozások szerint világszerte megengedett, hogy a biotechnológiával előállított kémiai ízek és ízfokozók, természetes aromák- és ízesítőkként kerülhetnek a csomagolásra.  Egy kanál ketchup, még a bio variációk is, legalább 4 gram cukrot tartalmaz, és a legtöbb ember jóval több, mint egy kanalat fogyaszt egy étkezésnél.

BARBEQUE  SZÓSZOK ÉS PECSENYE ÖNTETEK

A közkedvelt steak és barbeque szószok kevés igazi étel- adalékot tartalmaznak. Kémiai töltőanyagokból készülnek, tartósítószerekből, mint a kálium-szorbát, karamell szín, mely utóbbi általában MSG-vel dúsított (monoszódium glutamát), túlzott mennyiségű nátriumból, színezőkből, stabilizátorokból, szerkezet- és íz fokozókból és genetikailag módosított alapanyagokból állnak. Ráadásul magas fruktóz tartalmú kukorica sziruppal édesítik őket, mely önmagában is nagyon káros.

Legjobb, ha saját magunk készítjük el önteteinket. Őszintén szólva a barbeque szószt még sosem kóstoltam, ahhoz hasonló ízt nem tudok itthon előállítani, de a ketchup-hoz itt van egy jól bevált házi receptem:  masodiksziv.blogspot.be A majonézre talán még emlékszünk… Egészséges, házi majonéz recept

Próbáljunk meg minél kevesebb cukrot használni a szószainkhoz. A cukrot orvosok is károsabbnak találják mostanában, mint a sót!

 

Cseh Katalin

süti beállítások módosítása