Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Pécs

2013. augusztus 04. - Andre Lowoa

Somogyi Jézus Szíve templom

A régi oklevelek szerint Somogynak - az 1400-as évek körül- már temploma is állott a Szent-György tető falu felé néző északkeleti hajlásában. A török kiűzése után –az 1700-as évek elején- a somogyi templom még áll a szent-György- tetőn, de önálló plébániája nincs, Hosszúhetény filiája és a Pécsi Püspökség birtoka. 1783-ban a templom már rossz állapotban van, a tetőzete is elhanyagolt. A levéltári feljegyzések szerint a templomot rossz állapota miatt 1829-ben lebontották és anyagából építették a magyarsarlósi templomot. Az új templom megépítéséig a somogyiak Szabolcsra jártak misére a Fazekas-hídjától a csertetőn keresztül vezető gyalogösvényen, melyet Misés útnak neveztek.
Az új somogyi templom
Deák Péter somogyi bíró és társai 1903. február 18-án kelt levelükben azzal a kéréssel fordulnak a püspökséghez, hogy mielőtt a szabolcsi plébániához tartozó Somogy fiókközségben hozzákezdenének az új templom építéséhez, tudni óhajtják, vajon kapnak-e minden harmadik vasárnap szentmisét. Április 6-án beterjesztenek egy kimutatást, mely egyrészt a templomépítés tervét, költségvetését tartalmazza, másrészt arról tájékoztat, hogy a somogyi hívek mennyi pénzzel tudnak hozzájárulni ehhez.
Május 26-án megkötik a templom építési szerződését, egyrészről Somogy község katolikus egyházközsége, másrészről Tichy Ödön okleveles építési vállalkozó között. 1903. november 8-án az egyházközség engedélyt kap a templom alapkövének és toronykeresztjének megáldására. A torony magassága 30 m.
1904. január 25-én Kálmán Ede pécsi oltárépítő megbízást kapott Mayer György plébánostól a templom belső felszerelésének elkészítésére. Az ő tervei és kivitelezése alapján készült el a főoltár, a lourdesi Szűz Mária mellékoltára, a tumba (koporsó, szent sír), a szószék, a padok, sekrestye, öltöző, ruhásszekrény, két szenteltvíztartó. A Székesegyház biztosította a kegytárgyakat és a miseruhát.
1904 tavaszán rendeli meg az egyházközség a harangokat. Jelenleg a toronyban két harang lakik. A Lélekharang felirata: „Az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom” Somogy 1926. évben. Hátoldalán: Harangművek Rt. Öntött engem F.W Rincker által N5589”.
A Nagyharang felirata: „Isten dicsőségére öntötte a somogyi rom kath. Hitközség az 1926.évben. Hátoldalán :Ecclesia Harangművek Rt. Öntött engem N 5688 F.W. Rincker által Budapesten”.
1904. augusztus 31-én állítják fel a templom orgonáját, melynek készítője Angster József és fia orgonakészítők. Az orgona 2560 koronába került.
Szeptember 8-án megerősítik tisztségében a somogyi templomgondnokot, ifj. Kovács Mihályt. 1904. szeptember 11-én pedig felszentelik és átadják a somogyi hívőknek az új templomot, mely a Jézus Szíve nevet kapta. A templom építési költsége összesen 40000 koronát emésztett fel. A falu lakói ettől az időtől kezdve Jézus Szíve napját követő vasárnapon tartják a búcsút.
A mai templomot 75 éves jubileumára kívül-belül felújították.

(Forrás: Hámori Istvánné-Vókó János: Pécs-Somogy története)



Vasasi Munkás Szent József templom

Munkás Szent József templom. 1925-26-ban épült, felszentelése 1926. nov.14-én történt.
A templomot Varjas Weigand József tervezte. Az épület kivitelezője Gaál Mihály építőmester, egykori egyházközségi elnök és fivére, Gaál Ferenc.
Az építkezéshez szükséges anyagot az Újbéri Birtokosság adományozta, a többi építőanyagot az Eisner-Dóczi cég szállította. A költségeket a vasasi hívek, és az Első Duna Gőzhajózási Társaság, mint a vasasi Thomen, jelenleg Petőfi-akna tulajdonosa viselte.
A templomépítés kezdeményezője és szorgalmazója Örösuri Herger Nándor, az akkor kihelyezett hirdi lelkész volt.
A félkör alakú szentély főhelyén a védőszent, Szent József olajfestménye látható, mely Szijártó Vilma szigetvári iparművész alkotása, 1926-ban készült. A képen szereplő személyek modelljei vasasi gyermekek és felnőttek voltak.
A mellékoltár, gyóntatószék, padok és más famunkák tervezője és kivitelezője Kóbor János pécsi iparművész.
A déli oldal mellékoltárán Szent borbála, a bányászok védőszentjének szobra áll, Palkovits Lajos szobrászművész alkotása. A Borbála oltár bal oldali festménye Szent Rozáliát ábrázolja, Szabados Ferenc budapesti iparművész alkotása, a jobb oldali Szent Erzsébet képet Vass Bertalan készítette 1962-ben.
A templomhajó mennyezete stilizált bányaácsolat karintiai fenyőből. A kórus DNY-i falánBálint Gyula festőművész triptichonja látható, mely Szent Júdás Tádét, Szent Ritát és Szent István királyt ábrázolja.
A kórus alatt lourdes-i barlang van, alsó része szent sírrá van kiképezve. A sírban levő Krisztus test Zsolnay pirogranit szobor.
A templom orgonapótló harmóniuma 1947-ben készült a pécsi orgonaépítő műhelyében.
A templom homlokzatát 18 méter magas kúp képezi, 2 ablakkal. A hatalmas homlokzatot kiegészíti a mellette álló 28 méter magas harangtorony.



Hirdi Szentháromság templom

A templom 1839-ben épült. 1885-ben toronyóra készült 530 forintért. 1886-ban a templomot kifestették 2.700 forintért. Graits Emil festőművész az oldalfalakon 4 olajfestményt készített:
Az egyiptomi menekülés, Jézus megkeresztelkedése,
A keresztről levett Jézus, A mennybemenő Jézus
A mennyezeten újabb 4 olajfestményt helyezett el:
Páduai Szent Antal, Szent Flórián vértanú, Szent Vendel apát, A mennybe felvett Szűz Mária.
Még ez évben újabb padokat és ajtókat szereztek be. 1887-ben a hívek egy oltárképet vettek, Jézust a kereszten ábrázolja. 1922-ben a torony új bádogtetőt kapott.
1928-ben a templomon kívül kisebb tatarozást végeztek.
1911-ben új harangot vásárolt a plébánia és új vasállványt szereltetett fel.1913-ban a pécsi Angster József orgonaépítőtől új orgonát vásároltak.
Az orgonának 10 főváltozata van: Principial 8, Bourdon 8, Gamba 8, Aeoline 8, Vox coelestis 8, travera 4, Princip.oktáv 4, Mixtura 2/3 2, Subbas 16, Cello 8 láb.
Beépítve: 69 db fasíp, 69 db horganysíp és 444db ónsíp. Összesen: 582db síp.
A légnyomatú csőrendszerű orgona előtt 1 manuálos játszóasztal. A feliratok porcellán-lapocskákra vannak beégetve. Az orgonaszekrény szürke olajfestékkel fedve.

süti beállítások módosítása