Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Magyar kutatók megtalálhatták a migrén okát

2013. július 13. - Andre Lowoa

A neurológia területén kiemelt kutatási eredmény egyikeként mutatta be a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szentágothai János Kutató Központ szakemberei együttműködéseként született legújabb tanulmányt a Nature Reviews Neurology című szaklap. A kutatók valószínűleg megtalálták a migrén okát a fehérjék szintjén.


A Nature Reviews Neurology „Research Highlights” szekciójában a neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be [PDF] a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, illetve a Szentágothai János Kutató Központ együttműködéséből született legújabb munkát.
Tuka Bernadett, Helyes Zsuzsanna, Markovics Adrienn, Bagoly Teréz, Szolcsányi János, Szabó Nikoletta, Tóth Eszter, Kincses Tamás Zsigmond, Vécsei László és Tajti János "Alterations in PACAP-38-like immunoreactivity in the plasma during ictal and interictal periods of migraine patients" címmel írtak tanulmányt a migrénes fejfájást területén elért eredményeikről.
A kutatók szerint a PACAP-38 rövidítésű fehérje fontos szerepet tölt be az úgynevezett trigeminovaszkuláris rendszer működésében, amely a migrén kialakulásában alapvető szerepet játszó agyi struktúra.
A kutatók eredményei azt bizonyították, hogy az egészségesek adataival összevetve a PACAP-38 immunreaktivitás plazmaszintje alacsonyabb volt a rohammentes periódusban a migrénes betegeknél. Ezzel szemben a roham alatt a fehérje koncentrációja jelentősen megemelkedett. Ez a legelső vizsgálat a nemzetközi szakirodalomban, amely világos összefüggést talált a migrénes betegek roham alatti és rohammentes plazmai PACAP-szint változásában.
A kutatók jelenleg preklinikai kísérletes körülmények között az anyagcserében résztvevő kinureninek hatását tanulmányozzák a PACAP-rendszeren. Szerencsés esetben ezek a kutatási eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.

(index)

süti beállítások módosítása