Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

A Szárnyalás Éve! Óriási összeggel tartozik az állam

2013. április 24. - Andre Lowoa

Rekordközelbe, 72 milliárd forintra ugrott a költségvetési szervek lejárt tartozása a kincstári adatok szerint, amit jellemzően az áruszállítókkal szemben halmoztak fel az iskolák, kórházak, egyetemek – írta a Napi Gazdaság.

Rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, a kifizetetlen tartozást felhalmozó költségvetési szervek nem mernek ujjat húzni a közüzemi szolgáltatókkal – közölte a Napi Gazdaság. Az államkincstár adatai szerint ugyanis inkább a villanyszámlát fizetik ki a kórházak, iskolák, kormányhivatalok, semmint az áruszállítókat.

A Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint kéthavi csökkenés után március végére újra rekord közelbe, 72 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt szállítói tartozása. A minden idők rekordjának számító 74,1 milliárd forintos csúcsot tavaly novemberben állította be az állam.

A március havi tartozásállomány meghatározó része – 81,8 százaléka – az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) halmozódott fel 58,9 milliárd forint összegben, amelyből 33,0 milliárd forint a gyógyító ellátást végző szakintézeteké, míg 20,1 milliárd forint az egyetemek, főiskolák tartozása.

Az intézmények nézve továbbra is négy csoport különböztethető meg: egyetemek, iskolák, kórházak és kormányhivatalok. Ez utóbbiak nem annyira a beszállítók, hanem az állam felé tartoznak, bár ebben is vannak kivételek. A Pest Megyei Kormányhivatal megalakulása óta például komoly működési problémákkal küzd, a kormányhivatalok közül ez az egyetlen, amely komoly rezsitartozást is felhalmozott.
A listáról teljes mértékben eltűntek viszont a rendőrségek, ám ez vélhetően csak időleges. Ugyanis a rendőrség és a büntetés-végrehajtás rendre alulfinanszírozott, év közben milliárdos adósságot halmoznak fel, amit év végén eddig a kormány konszolidált. Új szereplő viszont a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ahova az iskolák kerültek, egyelőre viszonylag szerény, 1,6 milliárd forintos kifizetetlen számlahegyek görget maga előtt – tette hozzá a lap.Az összes tartozáson belül az állammal szemben fennálló tartozás (például központosított bevétel, központi költségvetést, irányító szervet megillető bevétel, állammal szembeni adótartozás) 9,4 milliárd forint, amelynek legnagyobb hányada – 78,2 százaléka, 7,3 milliárd forint – változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, azon belül a kormányhivataloknál jelentkezik.

(HVG)

Egyhavi pénz hiányzik a kórházak költségvetéséből

A kórházak büdzséjéből még mindig egy bő hónapnyi pénz hiányzik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A korábbi évekkel ellentétben most rendszerszerű mozgás van az egészségügyben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György hozzátette, a bekerült pénzek elosztásában történtek hangsúlyeltolódások, így az emberi erőforrásra több pénz jutott, bár ez még messze nem elég, ráadásul a járóbeteg-ellátásba nem került több pénz, így az súlyos finanszírozási válságban van.

Velkey György elmondta, továbbra is bő egyhavi finanszírozási összeg hiányzik a kórházak büdzséjéből, ami a megfelelő források állandó elosztási egyensúlyozásával jár együtt.

Olyan globális kormányzati és társadalmi szemléletváltásra van szükség, ahol egyértelművé válik ennek az ágazatnak a szerepe. Sokkal nagyobb presztízse kellene, hogy legyen az egészségügynek - hangoztatta.

Kiemelte azonban, hogy az elmúlt években több hatékonyságjavító intézkedés történt

A Széll Kálmán-terv gyógyszerekre vonatkozó intézkedései sok pénzt megspóroltak, de sajnos ez a pénz nem az ágazatba, hanem az adósságkonszolidációra fordították. Értjük ennek a lépésnek a gazdasági szükségszerűségét, de ha a pénz az ágazatba került volna, akkor egy átütő fejlődési pályára léphettünk volna - mondta Velkey György.

Ha nem is megfordítani, de megtörni sikerült a migrációs irányokat az intézkedésekkel. Ez a rendszer - hangsúlyozta a Kórházszövetség elnöke - hatékonyabban használja majd ki az erőforrásokat, és ha az erőforrások bővülnek, akkor ennek az eredményességi oldalon is meg kell majd mutatkoznia.

Velkey György szólt arról is, hogy új gyermek-egészségügyi program indul, amely átszervezésekkel, támogatásokkal segíti a gyermekek jobb ellátását. Hangsúlyozta: abban bízik, hogy a szemléletváltással összefüggő eredmények már az idén érezhetőek lesznek. A Magyar Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta: megtorpant az orvosok elvándorlása, de - mint fogalmazott - jelentős változások szükségesek, hogy a folyamat ne folytatódjon.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

süti beállítások módosítása