Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein elrendelte, hogy a kormány dolgozzon ki olyan válaszokat, melyekkel érdemben reagálni lehet az Egyesült Államok dél-koreai termékek számára hátrányos intézkedéseire. Donald Trump bejelentését követően a két ország közti szabadkereskedelmi egyezmény is veszélybe került.

Trump az utóbbi hetek folyamán azzal fenyegetőzött, hogy újabb kereskedelmi korlátozásokat vezet be Kína és Dél-Korea ellen, emellett kijelentette; a közeljövőben felülvizsgálná vagy eltörölné az USA és Dél-Korea közt 2012 óta érvényben lévő szabadkereskedelmi egyezményt.

Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein hétfőn azt mondta, fokozott aggodalommal tekint az amerikaiak protekcionista intézkedéseire, és azok hátrányos volta miatt felül kell vizsgálni, hogy sértik-e a szabadkereskedelmi egyezményt.

“Aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államok korlátozásokat vezet be exporttermékeinkre, többek közt a vasra, elektronikai termékekre, napelemekre és háztartási gépekre vonatkozóan, ami annak ellenére visszavetheti az exportunkat, hogy ezek a termékek globálisan versenyképesek” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány meg kell vizsgálja, a Trump által kezdeményezett intézkedések sértik-e a szabadkereskedelmi egyezményt, és komoly sérelmek esetén a szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálatára is sor kell kerüljön.

Mun azt követően tette ezt a kijelentést, hogy az USA kereskedelmi minisztériuma bejelentette; azt tervezi, hogy magas – több esetben akár 53%-os – importtarifákat vezet be bizonyos termékekre. Az intézkedés által érintett termékek közt voltak több ország vas- és alumíniumtermékei.

Januárban az Egyesült Államok közel 30%-os védővámot vezetett be Ázsiából importált napelemekre vonatkozóan, de ez az intézkedés főleg Kínát célozta. Kína válaszként mezőgazdasági téren hozott ellenintézkedéseket amerikai termékekre vonatkozóan.

http://www.hidfo.ru/2018/02/del-korea-szerint-valamit-kezdeni-kellene-az-amerikai-szankciokkal/