Szerbia segítséget vár az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól és Oroszországtól ahhoz, hogy megakadályozzák a koszovói hadsereg létrehozását – mondta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit az ENSZ mintegy 100 tagállama elismer. Oroszország, Kína, Irán, Spanyolország, Görögország és számos más ország viszont nem ismeri el független államként Koszovót.

Januárban Belgrád és Pristina magas szintű tárgyalásokat folytatott a kapcsolatok normalizálásáról, de később egyik oldal sem kommentálta azok eredményét.

Kedden Koszovó elnöke, Hashim Thaci a parlament elé terjesztette a Koszovói Biztonsági Erők független hadsereggé átalakításának tervezetét. Vucic most a nagyhatalmak segítségére számít, hogy közreműködjenek a független koszovói hadsereg felállításának megakadályozásában.

http://www.hidfo.ru/2017/03/szerbia-nemzetkozi-segitseget-var-a-koszovoi-hadsereg-letrehozasa-ellen/



A
szerb demokraták szerint a NATO támogatja a koszovói hadsereg felállítását

Szerbia Demokrata Pártjának elnökjelöltje, Aleksandar Popvic szerint a NATO és az Egyesült Államok hallgatólagosan támogatja, hogy Koszovó a helyi védelmi erőket (KSF) nemzeti hadsereggé alakítsa át.

Március 7-én a koszovói elnök, Hashim Thaci a parlament elé terjesztett egy javaslatot, miszerint nemzeti hadsereggé alakítanák át a KSF erőit. A tervezetet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is kritizálta, és arra kérte a koszovói vezetést, hogy tartsa fenn korábbi kapcsolatait Belgráddal. Szerbia Demokrata Pártja azonban nem tartja valószínűnek, hogy Koszovó nagyhatalmi támogatás nélkül meghozott volna egy ilyen döntést.

„Szerbia Demokrata Pártja úgy gondolja, hogy számos koszovói intézmény eleve nem jöhetett volna létre az USA és szövetségeseinek hallgatólagos támogatása nélkül. Persze, bizonyos esetekben a körülmények miatt ez a támogatás nem nyilvános, de csak egy nagyon naiv ember gondolhatja azt, hogy a koszovói vezető nem koordinálja lépéseit a NATO-val és az Egyesült Államokkal. Thaci egy független és bátor politikai szereplőnek próbál látszódni, eközben a NATO és az USA nem kell vállalja a felelősséget – a fegyvereik azonban jelen vannak.” – mondta.

Március 8-án Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte; Szerbia az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közreműködését várja, hogy segítsenek megakadályozni a független koszovói hadsereg létrehozását.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit később az ENSZ több mint 100 tagállama elismert. Szerbia, Oroszország, Kína, Izrael, Irán, Spanyolország, Görögország és számos más ország azonban nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

http://www.hidfo.ru/2017/03/a-szerb-demokratak-szerint-a-nato-tamogatja-a-koszovoi-hadsereg-felallitasat/