Fotó, South China Morning Post - Afghanistan-unrest-msf-kunduzNyíltan kimondta: Amerikai légicsapás ért egy afganisztáni kórházat – 19 halott

És nem kertelt, kendőzött, vakolt és pacsmagolt, mint a nyugati média; hogy ‘jaj lehetséges (sic!), hogy talán az amerikaiak bombázták le a kórházat, vagy ki tudja,’ – hanem leírta kendőzetlenül az igazságot.

Mert ugyan ki is bombázhatna még Kunduzban? A táliboknak nincs légierejük, az oroszokra pedig mégse tudják rákenni ezt a gaztettet.

Csak az a szomorú, hogy a magyar állami média is beszállt ebbe az embereket elbizonytalanítani, akaró, s a jenkiket tisztára mosni kívánó nyugati sajtóakcióba. Mert igaz, hogy elmondja, hogy a betegek a saját ágyukban égtek el, – de a tetteseket illetően ő is váratlan szemérmességet tanúsít; “lehetséges, hogy az amerikaiak voltak”.

Talán az M1 nem különbözik alapvetően, az össze-vissza hazudozó Euronews-tól?

Dehogyisnem, csak még nem merik fölvállalni a teljes és nyílt konfrontációt a nyugati média-hatalommal. Pedig itt van már ennek is az ideje. Mert az igazságot nemcsak félig, hanem teljesen kell kimondani. Például így:

CRI:

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi humanitárius szervezethez tartozó, az afganisztáni Kunduzban lévő kórházat ért amerikai légi csapás október 3-án.

Ennek következtében 19-en vesztették életüket. Zeid Raad Al Hussein, az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó tisztviselője „megbocsáthatatlan”-nak minősítette az incidenst!

A NATO Afganisztánban állomásozó szövetséges erőinek főparancsnoka részvétét fejezte ki a légicsapás miatt. (Ezzel ugyan nem nyer megbocsájtást! – a szerk. SzRTI).

Jelentések szerint a 19 halott közül – 12 orvos és ápoló, 7 beteg, köztük 3 gyerek, volt, ezen kívül 37-en megsebesültek.

Fotó, XinhuaXinhua:

A kórházat teljesen és helyrehozhatatlanul lebombázta az amerikai légierő, – a kórház nem működik többé. Kunduz városában megszűnt az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet működése, a nemzetközi személyzetet evakuálják.

A humanitárius szervezet magyarázatot követel az amerikaiak tettére. Ám azt is hozzáteszi, hogy semmivel nem lehet megindokolni azt, hogy egy betegekkel teli kórházat ilyen súlyos, vagy bárminemű támadás érjen. A betegek nem harcolnak, az ágyban való legyilkolásuk semmivel nem indokolható.

“Ez a támadás iszonyatos és súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot,” mondta Meinie Nicolai, MSF elnöke a nyilatkozatban, megjegyezve, “Követeljük a teljes átláthatóságot a koalíciós erők tevékenységét illetően. Nem tudjuk elfogadni, hogy egy ilyen szörnyű tragédiára csak járulékos kárként tekintsen a koalíciós erők parancsnoksága.”

A kórházat ért légitámadással kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök is megszólalt, s elítélte az akciót, s átfogó és alapos vizsgálatot helyezett kilátásba. (Ha az amerikai elnök egyértelműen elítélte, akkor a liberális nyugati média miért nem meri ezt megtenni? – a szerk. SzRTI).

Annál is inkább, mert az ENSZ is elítélte, és “megbocsájthatatlannak” nevezte az Amerikai Légierőnek ezt az embertelen támadását egy kórház ellen.

Fotó Xinhua, New ChinaSzabad Riport