Péntek este Barcelonában rendőröket vezényeltek ki, mert több ezer fiatal jelent meg a strandokon és az utcákon táncolva, hogy tiltakozzanak a maszkviselés ellen. Spanyolország több területén feloldották a szigorú intézkedéseket, de több tartományban, még érvényben maradtak a távolságtatás és a maszkviselés szabályai. A fiatalok ezért vonultak az utcára, hogy demonstrálják nemtetszésüket a szervek felé. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, hogy feloszlassák a bulizó tömeget. Spanyolország az az ország, ahol több hamis kép jelent meg a járványról, amikor olyan képeket tettek közzé a hatóságok, amelyek, még 2014-ben készültek egy katasztrófa temetésén, vagy banános dobozokat használtak koporsónak, így becsapva a közvéleményt. Több száz táncolót tartóztattak le a hatóságok és legalább ennyi bírságot szabtak ki a résztvevőkre.

 

 

Legalább ezer tüntető gyűlt össze a barcelonai La Barceloneta strandon, hogy tiltakozzanak VI. Felipe király jelenléte ellen a városban szerdán. A tüntetők feliratokkal és transzparensekkel tiltakoztak a katalán függetlenség mellett. A tiltakozás során hatalmas transzparenst égettek el VI. Felipe király arcával. "Nem szívesen látjuk, nem akarjuk, hogy itt legyen. Aki fenyeget, az nem kormányozhat. Maradjon ott, ahonnan jött. Nem akarunk titeket" - mondta David Fernandez, a Katalán Nemzetgyűlés alelnöke. Majd így folytatta: "Hölgyeim és uraim, nem fogadunk el az édes vereséget, nem fogadunk el a második átmenetet, nem fogadunk el az új alapszabályt vagy fiskális paktumot, mi mindent akarunk, ne tévesszen meg senkit, határozottan ki kell állnunk és tettekkel cselekednünk! Nem kérünk a hamis járványból! " VI. Felipe király részt vett szerdán, Barcelonában, Spanyolország éves gazdasági fórumának nyitó vacsoráján.

 

Függetlenségpárti katalán aktivisták tüntetettek hétfőn a barcelonai Liceu Színház előtt, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök látogatása során. A Köztársaság Védelmi Bizottságai (CDR) "tiltakozás és önrendelkezés" követelésére szervezték ezt a tiltakozást, ugyanazon a napon, amikor Sanchez bejelentést tesz a bebörtönzött függetlenségpárti vezetők kegyelmeiről. Sanchez legalább ezres tömeg előtt tette ezt a bejelentést, de Katalónia regionális kormányának egyik tagja sem volt jelen. A lépést a különböző szektorok széles körben kritizálták, néhány kritikus azt állítja, hogy a lépés a miniszterelnök ajánlata a függetlenségpárti pártok támogatásának a fenntartására a parlamentben. Kilenc katalán vezetőt börtönbe zártak 2017 októberében, és akár 13 év börtönre is ítélték őket egy illegális önrendelkezési népszavazás megszervezése miatt. A tüntetők ellenzik a spanyol kormány intézkedéseit, köztük a járványt is. Teljes elszakadást szeretnének a spanyoloktól.