A család perli a távközlési óriásokat, azt állítva, hogy eltitkolták a mobiltelefon sugárzás kockázatát, amely az ember agyrákját okozta
A Children’s Health Defense elnöke, Robert F. Kennedy, Jr. tagja annak a jogi csapatnak, amely Frank Aaron Walker családját képviseli, aki 49 éves korában halt meg mobiltelefon-sugárzással összefüggésbe hozható agresszív agydaganatban.

Egy louisianai lelkész családja, aki glioblasztómában, egy agresszív agydaganatban halt meg, beperelte a Motorolát, az AT&T-t és más távközlési cégeket. Az április 8-án benyújtott kereset szerint a rákot a mobiltelefonok sugárzásának való kitettség okozta, és a távközlési ipar évtizedek óta csalárd gyakorlatot folytat, hogy elrejtse a mobiltelefonok sugárzásának egészségügyi kockázatait.
A pert Frank Aaron Walker louisianai lelkész, tanár és zenész özvegye és két fia indította. Walker úrnál, aki 25 éven át használt mobiltelefonokat, 2019 januárjában glioblasztómás agydaganatot diagnosztizáltak. Walker 2020. december 31-én, 49 éves korában halt meg, miután két évig küzdött ezzel a rákkal.
Az “April Marie Walker, et al., v. Motorola Mobility, LLC, et al.” ügyet az Egyesült Államok Louisiana nyugati kerületének kerületi bíróságán nyújtották be. A családot a Lundy, Lundy, Soileau & South, LLP, az ország egyik vezető személyi sérüléssel foglalkozó ügyvédi irodája, valamint Robert F. Kennedy Jr., a Children’s Health Defense (CHD) elnöke és vezető jogtanácsosa képviseli.
Az ügy alperesei a következők: Motorola Mobility, LLC; Motorola Solutions, Inc., Motorola, Inc.; AT&T Mobility LLC; ZTE Corp.; Cricket Communications LLC; HMD Global Oy; a Cellular Telecommunications and Internet Association; és a Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA).
A kereset azt állítja, hogy a távközlési iparág “lekicsinyelte, alábecsülte és/vagy nem közölte a mobiltelefonokkal kapcsolatos egészségügyi veszélyeket és kockázatokat”. Az alpereseket csalással, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal, tervezési hibákkal, nem megfelelő figyelmeztetéssel és megtévesztéssel is vádolja, egyéb állami és szövetségi kereseti okok mellett.
A CTIA vezető szerepet játszott a nyilvánosság megtévesztésében
A felperesek azt állítják, hogy a vezeték nélküli lobbiszövetségek, a CTIA és a Telecom Industry Association “élen jártak a mobiltelefon-ipar rosszhiszemű és megtévesztő PR-programjában, amelynek célja, hogy megnyugtassák a közvéleményt a mobiltelefon-használat okozta ártalmak kockázatának hiányáról”.
A kereset szerint e tevékenység előmozdításának központi alakja Tom Wheeler, a Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) korábbi elnöke, aki egyben a CTIA vezérigazgatója is volt.
1993-ban, amikor Wheeler a CTIA-nál dolgozott, 25 millió dolláros kutatási programot jelentett be annak bizonyítására, hogy a mobiltelefonok biztonságosak. A perben azt állítják, hogy 1999-ben, amikor a kutatási program vezetője nyilvánosságra hozta, hogy a vizsgálatok egészségügyi aggályokra utaló bizonyítékokat mutattak, a CTIA kampányt indított annak az embernek a munkájának a lejáratására, akit a kutatás élére választott, és eltitkolta az eredményeket a nyilvánosság elől.
Kérje a Kongresszust, hogy vizsgálja ki a COVID eredetét – lépjen fel!
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tudományt és a tudósokat elhallgatták.
A perben bizonyítékot szolgáltatnak számos, szakértői értékeléssel rendelkező tudományos tanulmányról, amelyek azt mutatják, hogy a mobiltelefonok rákot okozhatnak, beleértve az amerikai kormányzati tanulmányokat is. A felperesek azt állítják, hogy a távközlési iparág félrevezette a tudományos bizonyítékokat, elhallgatta a hiteles bizonyítékokat és aggályokat, és összeesküvést szőtt a tanulmányok eredményeinek elhallgatására vagy megváltoztatására.
A kereset azt állítja, hogy “azok a kutatók, akik felfedezték a mobiltelefon-használattal kapcsolatos káros hatásokat, elvesztették a finanszírozásukat, kirúgták őket, sérült a hírnevük, és becsmérelték a munkájukat”. A panaszban bizonyítékot szolgáltatnak az iparág ilyen, évtizedeken átívelő akcióiról.
Például 1994-ben Henry Lai, Ph.D., bemutatta a CTIA-nak, a Motorolának és más távközlési vállalatoknak az általa végzett kísérletsorozat eredményeit, amelyek a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzáshoz hasonló DNS-károsodást mutattak ki.
A perben azt állítják, hogy ahelyett, hogy az eredményeket nyilvánosságra hozták volna, az alperesek összeesküdtek arra vonatkozóan, hogy Lai és tanulmányai eredményeit ” war game”-nek nevezzék, megpróbálták megakadályozni azok közzétételét, és felbéreltek egy PR-céget, hogy lejárassák az eredményeket.

A per szerint az alperesek ezután más kutatókat is támogattak, hogy megcáfolják Lai megállapításait. Amikor azonban az alperesek saját kutatásai megerősítették Lai megállapításait, az alperesek megtagadták a kutatás közzétételét.
Amikor például Jerry L. Phillips Ph.D., Ph.D., publikálni akarta tanulmányát (amely lényegében megismételte Lai vizsgálatát, és ugyanarra a következtetésre jutott), a Motorola, amely a tanulmányt finanszírozta, nyomást gyakorolt rá, hogy ne publikálja, és a finanszírozás megvonásával fenyegetőzött. Amikor Phillips “megtagadta, hogy a Motorola ‘forgatja’ a kutatását, a Motorola megvonta Phillips finanszírozását, és azzal fenyegetőzött, hogy lejáratja őt a tudományos közösségben”.
A szabadalmi kérelmek azt mutatják, hogy az ipar tudott a lehetséges károkról
A per állítása szerint az alperesek nem csak a mobiltelefonok által okozott káros egészségügyi hatásokat bizonyító, egyre szaporodó tanulmányokról tudtak, hanem olyan megoldásokról is, amelyekkel csökkenteni lehetett volna az ártalmak kockázatát.
Állításaik alátámasztására a felperesek benyújtották az alperesek által megszerzett, mobiltelefonok biztonsági eszközeire vonatkozó szabadalmak listáját. Annak ellenére, hogy ezek a szabadalmak csökkenthették volna a megbetegedés és a halálozás kockázatát, az alperesek nem építették be ezeket a biztonsági berendezéseket a mobiltelefonjaikba.
Míg az alperesek nyilvános kommunikációjukban azt állították, hogy nincs bizonyíték az ártalmakra, és hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem biológiailag aktív, ezért a mobiltelefonok biztonságosak, a szabadalmi bejelentések bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az alperesek tudtak a lehetséges ártalmakról.
A felperesek egyik példája a Nokia által 1998-ban kapott szabadalom, amely az antenna és a felhasználó közötti árnyékoló rétegre vonatkozik, amely csökkenti a mobiltelefon használójának sugárzását. A szabadalmi bejelentésből kiderül, hogy a Nokia tisztában volt a mobiltelefonok lehetséges ártalmaival.
A Nokia bejelentése szerint a mobiltelefon antennája néhány centiméterre van az agytól, a hallószervektől és az egyensúlyi szervtől, és “feltételezhető, hogy a modulált RF-sugárzás változásokat idéz elő … az idegsejtek elektromos állapotában. A rádiófrekvenciás sugárzásnak való folyamatos helyi kitettség feltételezhetően gyengíti a sejtek myelinhüvelyét, és végül a hallásképesség károsodásához, szédüléshez stb. vezet. Azt feltételezték, hogy a rádiófrekvenciás besugárzás extra növekedést serkenthet az idegrendszer támogató sejtjei között, ami a legrosszabb esetben rosszindulatú daganat, pl. glióma kialakulásához [vezethet] …”.

Nem az első per, amely szerint a mobiltelefonok agydaganatot okoznak

Több mint 70 mobiltelefonos agydaganatos ügy van folyamatban a District of Columbia felsőbíróságán (Civil Division). Azonban számos halogató taktikát alkalmazva az alperesek ezekben az ügyekben – amelyek közé a legtöbb mobiltelefon-gyártó és -szolgáltató tartozik – képesek voltak 20 évig a bíróságokon tartani az ügyeket.

Az első ilyen ügyet, a Murray-ügy néven ismert ügyet 2001-ben nyújtották be. A bizonyítási eljárás lefolytatása céljából 2012-ben további 12 ügyet egyesítettek a Murray-üggyel (Murray et al. kontra Motorola et al.; 2001 CA 008479 B).

Ezt a bizonyítási meghallgatást, amelyet “Daubert-meghallgatásnak” is neveznek, 2021 júliusára tervezik. A meghallgatáson fogják eldönteni, hogy a felperesek mely szakértői jogosultak tanúskodni a tárgyaláson. A bíróság eldönti, hogy a szakértők véleménye kellően megbízható tudományos bizonyítékokon alapul-e.

Amíg a Murray és társai bizonyítási meghallgatásán nem születik döntés, az összes többi ügyet felfüggesztik.

“A késleltetett igazságszolgáltatás megtagadott igazságszolgáltatás” – mondta Hunter W. Lundy, a Walker-ügy vezető ügyvédje, akinek irodája a Murray és társai perben részt vevő felperesek egy részét is képviseli.

“A távközlési ipar mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy egy 12 fős esküdtszék meghallgassa a mobiltelefonok ártalmairól szóló bizonyítékokat, és azt, hogy az ipar hogyan manipulálta a tudományt a fogyasztók kárára” – mondta Lundy, és ezzel indokolta, hogy miért döntött úgy az irodája, hogy új pert indít, ezúttal egy szövetségi bíróságon. Lundy reméli, hogy a Walker-ügy a Murray-ügyektől függetlenül fog továbblépni, mivel azt szövetségi bíróságon nyújtották be, és ezért nem köti a Murray-ügyek eljárása.

Fontos megjegyezni, hogy egy sor bírósági határozat kimondta, hogy az 1996-os távközlési törvény 704. szakasza megelőzi az állami kártérítési törvényeket, amelyek lehetővé teszik a mobiltelefonok, mobiltornyok és más személyes eszközök által okozott személyi sérülések miatti kártérítési pereket. A Murray et al. ügyben a bíróság úgy ítélte meg, hogy csak azok indíthatnak személyi sérüléssel kapcsolatos pert, akik 1996 előtt kezdtek mobiltelefonokat használni.

Az alperesek kérik a bíróságot, hogy ne engedélyezze a szakértő vallomását

A Murray-ügyek legújabb fejleménye márciusban történt, amikor a felperesek benyújtották Dr. Christopher Portier, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Nemzeti Környezet-egészségügyi Központjának igazgatója által készített 176 oldalas szakértői véleményt. A CDC-nél történt kinevezését megelőzően Portier a Nemzeti Egészségügyi és Környezettudományi Intézet igazgatóhelyettese és a Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) igazgatóhelyettese volt.

Portier tagja volt a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) monográfiai munkacsoportjának is, amely a rádiófrekvenciás (RF) sugárzást, beleértve a mobiltelefonokét is, a 2B “lehetséges rákkeltő anyagnak” minősítette. Az IARC az Egészségügyi Világszervezet rákkeltő anyagok besorolásáért felelős szerve.

A Portier-jelentés következtetése: “Véleményem szerint az RF-expozíció valószínűleg gliómákat és neuromákat okoz, és az emberi és kísérleti bizonyítékokat figyelembe véve azt állítom, hogy a tudományos bizonyosság ésszerű fokáig nagy a valószínűsége annak, hogy az RF-expozíció gliómákat és neuromákat okoz.”.

Amint az várható volt, a védőügyvédek azt kérték a bíróságtól, hogy ne engedélyezzék Portier szakértői tanúként való részvételét ebben az ügyben, azt állítva, hogy csak a 2013-ban már létező bizonyítékokat kellene engedélyezni.

A kormány által finanszírozott tanulmányok a mobiltelefonok sugárzását rákhoz és DNS-károsodáshoz kötik.

A távközlési iparnak és az összes ügy alperesének jó oka van arra, hogy megpróbálják megakadályozni Portier szakértői véleményének és a 2013 utáni bizonyítékoknak a Murray-ügyekben való elfogadását.

A Walker-per szerint az IARC 2011-es, a rádiófrekvenciás sugárzást a 2B lehetséges rákkeltő anyagként besoroló döntése óta több mint 1000 tanulmányt tettek közzé, amelyek e sugárzás kiterjedt káros hatásait mutatják, beleértve olyan tanulmányokat, amelyek a károsodás ok-okozati mechanizmusait, DNS-károsodást és rákkeltő hatásokat állapítanak meg.

Az agydaganatos ügyek szempontjából különösen fontos, hogy 2018-ban és 2019-ben közzéteszik az amerikai kormány 30 millió dolláros NTP-tanulmányának eredményeit, amely “egyértelmű bizonyítékot” talált arra, hogy a mobiltelefonok rákot és DNS-károsodást okoznak.

Az NTP a mérgező anyagokkal foglalkozó szakértői ügynökség. A Walker-per idézi Dr. Ron Melnicket, aki az NTP-tanulmány tervezését vezette, aki kijelentette, hogy az NTP eredményei “véget vetnek annak a régi érvnek, hogy az RF-sugárzás nem okozhat DNS-károsodást”.

Az NTP tanulmány eredményeit a neves Ramazzini Intézet egy másik tanulmányban megismételte.

E két nagyszabású vizsgálat eredményei azért különösen fontosak, mert amikor az IARC 2011-ben a mobiltelefon-sugárzást a 2B lehetséges rákkeltő kategóriába sorolta, az ügynökség kifejtette, hogy bár vannak epidemiológiai bizonyítékok arra, hogy a mobiltelefonok növelik a rák kockázatát, különösen az agydaganatokét, több állatkísérletre van szükség annak eldöntéséhez, hogy az ügynökségnek magasabb besorolást kell-e adnia.

Az NTP és a Ramazzini Intézet tanulmánya biztosítja a hiányzó láncszemet az “emberi rákkeltő” (1. csoport) vagy legalább a “potenciális rákkeltő” (2A csoport) besoroláshoz.

Az IARC által 2019-ben közzétett dokumentumban ugyanis az áll, hogy az “új bioassay és mechanisztikus bizonyítékok” eredményeképpen indokolt az RF-kibocsátás osztályozásának újraértékelése.

Az újraértékelést “magas prioritásúnak” minősítették, és az IARC szerint az újraértékelést legkésőbb 2024-ig be kell fejezni.

A kedvező döntés megvédi a gyermekek egészségét

A Murray-ügyekben eljáró bíróságnak kell majd döntenie arról, hogy engedélyezi-e Portier szakértői vallomását és a 2013 utáni bizonyítékokat, beleértve az NTP tanulmányt is. Az új Walker-ügyben azonban be lehet majd mutatni ezeket a bizonyítékokat, amelyek már a per részét képezik.

A Walker-perrel kapcsolatban Kennedy így nyilatkozott:

“A távközlési ipar évtizedek óta jogi zsarolással, a média irányításával és pénzügyi hatalmával korrumpálja a törvényhozókat, elfogja a szabályozó hatóságokat, és megtéveszti a közvéleményt a mobiltelefonok és a vezeték nélküli technológia biztonságával kapcsolatban. A telekommunikáció agresszív módon veszélyes és halálos mobiltelefonokat adott gyanútlan felnőttek és ártatlan gyermekek kezébe.

“Erőfeszítéseik széles körű megbetegedésekhez és halálesetekhez vezettek.” A bíróságok demokráciánk utolsó olyan intézményei, amelyek mentesek a telekommunikációs ipar korrupt befolyásától. Bizonyítani fogjuk a bizonyítékokat, amelyek végre bíróság elé állítják ezeket a törvényen kívüli cégeket.”

A Walker-ügy felperesei büntető kártérítést kérnek, azt állítva, hogy az alperesek “elnyomással, csalással és rosszindulattal” cselekedtek.

A Children’s Health Defense in 2020 beperelte az FCC-t, azt állítva, hogy az FCC által 1996-ban elfogadott egészségügyi irányelvek, amelyek tagadják a mobiltelefonok és a vezeték nélküli technológia ártalmait. elavultak, és hogy az FCC döntése, miszerint nem vizsgálja felül ezeket az irányelveket, nem bizonyítékokon alapul és mérlegelési jogkörrel való visszaélés.

A felperesek ebben az ügyben 11 000 oldalnyi bizonyítékot nyújtottak be, amelyek mélyreható tudományos és emberi bizonyítékokat mutatnak az ártalmakra vonatkozóan. Az ügy a DC Circuit amerikai fellebbviteli bíróságának döntésére vár.

“Reméljük, hogy a két ügy kedvező elbírálását követően kormányhivatalaink biológiailag és tudományosan megalapozott egészségügyi irányelveket fogadnak el, és rákényszerítik a vezeték nélküli iparágat, hogy biztonságosabb technológiákat fejlesszen ki és népszerűsítsen, és végre jobban védje gyermekeink egészségét” – mondta Kennedy.

Ha Önnél agydaganat alakult ki, és azt gyanítja, hogy mobiltelefon okozhatta, forduljon a Lundy, Lundy, Soileau & South, LLP ügyvédi irodához.

Forrás: https://koronaigazsaga.info/a-csalad-perli-a-tavkozlesi-oriasokat-azt-allitva-hogy-eltitkoltak-a-mobiltelefon-sugarzas-kockazatat/