Az orosz-indiai barátság és együttműködés újabb jelképének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök az indiai Korvában megnyitott Kalasnyikov gyárat a vasárnapi felavató szertartás részvevői számára küldött üdvözlő táviratában.

Az üzemben a tervek szerint 750 ezer AK-203-as típusú gépkarabélyt fognak összeszerelni, fokozatosan száz százalékra emelve benne az Indiában előállított alkatrészek részarányát. Naredra Modi indiai kormányfő a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a honlapján közzétett üzenetében kiemelte, hogy a vegyesvállalatként üzemeltetett fegyvergyár ékes példája a Made in India kampány keretében történő együttműködésnek.
A Kalasnyikovokat gyártó, Indo-Russian Rifles Private Limited elnevezésű céget orosz részről a fegyver- és technológia-kivitelért felelős Roszoboronekszport és a Rosztyeh állami vállalat, valamit a Kalasnyikov csoport, indiai részről pedig a védelmi tárca alá tartozó Hadianyaggyár Tanács alapította.
Alekszandr Mihejev, a Roszoboronekszport vezérigazgatója az TASZSZ-nak kijelentette, hogy a gyár kapacitása lehetővé teszi az összes indiai erőszakszervezet személyi állományának Kalasnyikov gépkarabélyokkal való felszerelését. Mint mondta, a felek igény esetén megállapodhatnak a gyártás további bővítésében és korszerűsítésében.
Az orosz gépkarabélyok 200-as szériáját külföldön először az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett IDEX 2019 fegyverkiállításon mutatták be. Külföldön elsőként Indiában kezdték meg gyártani őket.

MTI