Egy nemrég hazatért barátunk, aki Németországban, egy készételeket gyártó cégnél dolgozott, elég brutális munkakörülményekről számolt be nekünk.

Merkel nagy “demokráciájában” szabadon használhatják ki a nőket a munkáltatók, olyan munkát adva nekik, mely hosszú, (vagy nem is olyan hosszú), távon tönkre teszi egészségüket.

Barátunknak, aki 35 éves hölgy, egy robotokkal is felszerelt futószalag elején kellett 50 kilós húsos ládákat emelgetni, s borítani a szalagra egész nap.

Maga a láda majd olyan súlyú volt, mint ő, aki 70 kilogramm és senki nem akadt, aki a munka közben segített volna neki. Csak a még gyorsabb ütemű pakolásra ösztönözték a munkavezetők.

Kolléganői, kik már régebben csinálták ezt a fajta munkát, tele voltak sérülésekkel, gerinc, ízületi, és alhasi fájdalmakkal küszködtek. Barátnőnk nem akarta megvárni, míg ő is idejut, s bármilyen jól keresett, inkább hazajött.

Ám itthon sem különb a helyzet, sőt még rosszabb. Ugyanilyen rossz munkakörülmények, de jóval kevesebb pénzért.

Azon felül, hogy a nőket megalázza ez a fajta bánásmód, sokukat hosszú távon meg is nyomorít, s kétségessé válik, hogy tudnak-e később szülni, vagy nem. A női test nem arra való, hogy hatalmas súlyokat emeljen, nehéz munkát végezzen. Ezt a férfiaknak kell(ene) elvégezniük.

A nő életet ad, gondoskodik, erre teremtette őt az Isten. A nőket nemcsak tisztelni, de védeni is kell, ám úgy látszik, hogy erre ez a fajta profitorientált gazdasági berendezkedés, ami jelenleg ma Magyarországon is van, – nem alkalmas. Nőkkel végeztetnek nehéz fizikai munkát, hogy ne kelljen annyit fizetniük, mint a férfiaknak.

Az “átkos” Kádár rendszerben volt egy törvény is, mely nem engedte, hogy a nők nehéz fizikai munkát végezzenek, például; hogy 20 kilónál többet emeljenek.

Manapság családanyákat kényszerítenek 10-12 órás műszakokra, fiatal lányok emelik meg magukat, szakadnak meg, mennek tönkre még 40 éves koruk előtt.

És a statisztika nem tudja megmagyarázni, hogy miért születik kevesebb gyerek, mert a vetéléseket, az egészségügyi abortuszokat nem számolja. – Nos, ez az egyik indok.

Alázza, nyomorítja a magyar nőket a munkáltatók egy nagy része és ezt teljesen törvényesen is teszik, – a “Családok évében.”

Ez ügyben keresni fogjuk a magyarországi munkáltatókat is, konkrét kérdésekkel, melyek a nőkre, a munkakörülményeikre, helyzetükre vonatkoznak.

Ha valakinek közlendője van, vagy bármilyen tapasztalatot, akar megosztani velünk a nőkkel való bánásmódról, – ezen a címen írhat nekünk: szabad.riport@gmail.com

Szlobodka Zoli / Szabad Riport, Népgazdaság