Ahogy egyre több muszlim bevándorló érkezik Európába, a liberálisok kezdenek elszakadni a demokrácia követelésétől, és arról beszélnek, hogy a nemzetközi befektetők számára akár a saría is megfelelő hatalmi berendezkedés lehet.

Nem csak demokráciában lehet gazdasági sikereket elérni, hanem egy kellően erős kézzel irányított diktatúra is megfelelő lehet, ha a cél a befektetések biztonsága – írja a HVG.hu egy publicisztikája. A liberális újságban megjelent névtelen cikk az arab királyságokra hivatkozik, mint olyan országokra, melyek látványos gazdasági sikereket érnek el, és a nemzetközi befektetők bizalma szempontjából hasonló szinten állnak, mint a nyugati demokráciák. Elmondásuk szerint egy stabil diktatúra legalább annyira megbízhatónak számít az üzleti világban, mint egy nyugati demokrácia.

“Ha az üzleti világ megbízik egy országban, akkor magasabb lehet a beruházási ráta, az alacsony korrupció növeli a versenyképességet, és a magánberuházásokból is több lesz” – írták.

A név híján a HVG valamennyi újságíróját képviselő publicisztikában az áll, hogy egy muszlim vallási diktatúra legalább annyira jövedelmező befektetés lehet, mint egy szabad demokrácia.

“Ha az üzleti partnerek azt látják, hogy egy országban biztonságban van a pénzük, akkor szívesen félrenéznek, amikor az emberi jogokról és a politikai szabadságról van szó” – áll az elemzésben.

A HVG hasábjain megjelent publicisztika amiatt különösen figyelemre méltó, mert Európában a tömeges bevándorlás miatt jelenleg szemtanúi lehetünk a két, fent említett alternatíva ütközésének. A nyugati világ szabad demokráciái mellett a saría jogrend bevezetése is mindinkább elkezd alternatívává válni; számos közvélemény-kutatás igazolja, hogy az iszlám világból érkező bevándorlók jelentős hányada támogatja a saría jogrend bevezetését az európai befogadó-országban.

Mint kiderült, a nemzetközi befektetők számára teljesen mindegy, hogy liberális demokrácia van egy országban, vagy muszlim diktatúra, ha a befektetések biztonságát a kormány garantálja.

2015. augusztus elején a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet kiadott egy jelentést, mely szerint “az abszolút monarchiák gazdasági növekedése kiszámíthatóbb, hiteltörlesztés szempontjából megbízhatóbbak mint a liberális demokráciák.” Érdemes megfigyelni, hogy a nyugati világ fővonalú politikája a nemzetközi közösség elvárásainak megfelelően jelentős jobbra tolódáson esett át az utóbbi években, és a fenti konklúzió levonása után az egész euro-atlanti zónában terjedni kezdett a jobboldali populizmus, ami a muszlim bevándorlók mintegy 40%-a által kívánt saría jogrend egyetlen alternatívájává válik.

http://www.hidfo.ru/2018/02/hvg-brutalis-szigorral-iranyitott-diktatura-kell/