Az Orosz Központi Bank a közelmúltban példátlan ütemben vásárolt aranyat. Gabriel Rubinstein argentin pénzügyi szakértő szerint ez a poli...

Itt az új aranyfedezetű valuta, mellyel lecserélhető a dollár, és valamennyi fizetőeszköz a világon
A Világbank informátora azt állítja, hogy a dollár össze fog omlani, és helyére egy új, aranyfedezetű valuta lép

Az Orosz Központi Bank a közelmúltban példátlan ütemben vásárolt aranyat. Gabriel Rubinstein argentin pénzügyi szakértő szerint ez a politika az orosz gazdaság válsághelyzetben történő védelmére irányul, beleértve az USA dollárral kapcsolatos "manipulációit" is.

"Az országok aranyat stratégiai és védelmi okokból halmoznak fel, például abban az esetben, ha a nemzetek közötti kapcsolatok megsérülnek, és pénzeik elvesztik értéküket," - mondta Gabriel Rubinstein pénzügyi tanácsadó, az Argentin Központi Bank korábbi képviselője.

Ha ilyen helyzet alakulna ki, akkor a szakértő szerint az aranytartalékok egy új valuta vagy más értékes eszközök számára jelentenének alapot a jövőben.

"Az arany, ez az örök pénzügyi forrás valódi értéket rejt magában más pénzügyi eszközökhöz képest. Az orosz kormány úgy véli, jobb, ha több aranytartalékkal rendelkeznek, mint dollárral. Elméletileg, ha Oroszország tonnányi amerikai dollárt tartalékolna és az Egyesült Államok kárt kívánna okozni az orosz gazdaságnak, ezt megtehetné valuta manipulációkon keresztül," - mondta Rubinstein hozzátéve, hogy az arany tulajdonképpen garancia egy ilyen forgatókönyv ellen.



Az Orosz Központi Bank jelentősen növelte az arany vásárlásának ütemét. A 2017 januári és szeptemberi időszakban a szabályozó 4,2 millió troy uncia értékben vett a nemesfémből több mint 5 milliárd dollárért, 15 százalékkal többet, mint tavaly.

Október 1-jétől az Orosz Központi Bank 73,6 milliárd dollár értékű aranytartalékkal rendelkezik, szemben az egy évvel ezelőtti 65,5 milliárddal.

Oroszország azt követően kezdte növelni a veretlen arany vásárlását, miután az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat foganatosított a 2014-es krími népszavazásra és a kelet-ukrajnai katonai konfliktusra hivatkozva. Azóta a Világ Arany Tanács szerint az Orosz Központi Bank hathavonta hozzávetőlegesen 100 tonnával növeli az aranytartalékait, ami több, mint amennyit bármely más központi bank vásárol a világon.

Oroszország jelenleg a világ hetedik legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országa, és ha az arany vásárlások mostani üteme tovább folytatódik, akkor valószínűleg a hatodik helyre fog kerülni, megelőzve Kínát, amelynek jelenleg 1842 tonnányi aranytartaléka van.

Az elmúlt évtizedben az Orosz Központi Bank megváltoztatta arany- és devizatartalékainak kezelését, beleértve az euró 40 százalékos részarányának 26 százalékra történő csökkentését, valamint aranytartalékainak növelését 8 milliárdról 73,6 milliárd dollárra az idei év október 1-jétől. (1)

https://sputniknews.com/analysis/201710141058226369-russia-gold-reserves/
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/10/aranylaz-oroszorszag-ugy-halmozza-fel.html