Az Európai Bizottság szóvivőjének közlése szerint a Bizottság több uniós tagállam gáztranzit-rendszereinek működtetőitől kapott egy közös levelet, melyben kifejezik támogatásukat az Északi Áramlat 2 megépítése iránt.

Az Európai Bizottság Németország, Ausztria és a Cseh Köztársaság gáztranzit-rendszereinek működtetőitől kapott egy közös levelet, melyben kifejezték támogatásukat az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése iránt. A szóvivő elmondása szerint „megfelelő szinten válaszolni fognak rá”.

A Bloomberg hírügynökség korábban azt írta, munkatársuk személyesen is megtekintette a levelet, ami Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének volt címezve, és a Gas Connect Austria, Fluxys Deutschland, ONTRAS, NET4Gas, Gascade és Gasunie Deutschland cégek vezetőinek aláírása szerepelt rajta.

A gáztranzit-hálózat működtetői aggodalmukat fejezték ki annak kapcsán, hogy az Európai Unió konzultációkat akar tartani Oroszországgal “az Északi Áramlat 2 működtetésének alapelveiről”. (Attól tartanak, hogy ezzel az új gázprojekt a Déli Áramlat sorsára jutna: a Bizottság időhúzásra törekszik, amit arra használna fel, hogy az egyes tagállamokban fúrja meg a projekt engedélyeztetését)

A levélben az állt, hogy amennyiben az EU megpróbál akadályokat állítani az Északi Áramlat 2 megvalósítása elé, ez hosszú távú jogi bizonytalanságot eredményez, ami a jövőben elriasztja az esetleges gázprojekteket támogató befektetőket.

Az Északi Áramlat 2 gázprojektet többek közt a legnagyobb német energetikai cégek támogatják, és évente 55 milliárd köbméter orosz gázt szállítana Németország területére.




http://www.hidfo.ru/2017/06/kozos-levelben-fordultak-az-europai-bizottsaghoz-az-eszaki-aramlat-2-tamogatoi/