A WikiLeaks azt állítja, hogy Barack Obama volt amerikai elnök beavatkozott a francia elnökválasztás folyamatába Emmanuel Macron oldalán. Korábban Obama parancsára a CIA francia pártvezetőket is megkörnyékezett.

A WikiLeaks Twitter-oldalán megjelent közlemény szerint Barack Obama volt amerikai elnök beavatkozott a francia elnökválasztásba, Emmanuel Macron elnökjelölt oldalán.

Bár a szavazatszámlálás még folyamatban van, az előzetes adatok szerint Macron nyerte meg a választást és ő lesz Franciaország új elnöke.

A WikiLeaks szerint ráadásul Obama azt követően avatkozott be a francia elnökválasztásba, hogy az ő utasítására az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hackerei célba vették a nagyobb francia pártokat bizalmas információk szerzése céljából. Egy korábbi jelentés szerint a CIA ügynökei személyesen is a francia pártvezetők közelébe férkőztek.

„A támadásnak a Szocialista Párt (PS), a Nemzeti Front (FN), az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP), emellett Fracnois Hollande jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy volt elnök és Emmanuel Macron jelenlegi kihívója, Marine Le Pen, valamint Martine Aubry és Dominique Strauss-Khan volt elnökjelöltek is célpontjai voltak.” – írták.

Emmanuel Macron az elnökválasztás első fordulóját követően azt mondta, „Egy év alatt megváltoztattuk a francia politika arculatát”, majd hozzátette, “két hét múlva minden francia elnöke akar lenni”.

Barack Obama volt amerikai elnök az első forduló után nyíltan is kifejezésre juttatta támogatását az elnökjelölt irányába, ezzel azt a látszatot keltve a francia választókban, hogy Franciaország legjelentősebb nyugati szövetségese inkább elfogadná Emmanuel Macront, egy másik jelölt megválasztása esetén azonban sérülhet a jó szövetségesi viszony.

http://www.hidfo.ru/2017/05/wikileaks-a-cia-beavatkozott-a-francia-elnokvalasztasba/