Elismerte az iráni külügyminiszter: Oroszország alkalomadtán használatba veheti az iráni katonai létesítményeket, hogy onnan mérjen csapást a Szíriában működő terroristákra.

Dzsavád Zaríf külügyminiszter a Reures hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország használhatja az iráni katonai létesítményeket, amennyiben a Szíriában működő terroristák elleni csapáshoz erre szüksége van.

Oroszországnak nincs saját katonai bázisa Iránban, de kiváló együttműködést folytatunk, és alkalomadtán, ha az oroszoknak szüksége van iráni létesítményekre a terroristák elleni harchoz, döntést hozunk ezzel kapcsolatban.” – mondta.

2016. augusztusban Oroszország a Hamadan légibázist használta a szíriai terroristák elleni légicsapások kiindulópontjaként. Teherán ennek megfelelően engedélyezte, hogy az orosz légierő Tu-22M3 stratégiai bombázókat és Szu-34 gépeket helyezzen el iráni bázisokon.

Hosszein Degan iráni védelmi miniszter akkor azt mondta, az orosz légierő jelenléte átmeneti, de „addig tart, amíg szükséges.”

http://www.hidfo.ru/2017/03/oroszorszag-hasznalhatja-az-irani-katonai-bazisokat-a-terrorizmus-elleni-harchoz/