A Szputnyik orosz hírügynökség hozzájutott a szíriai alkotmány módosításának egy tervezetéhez, melyről Asztanában folytattak tárgyalásokat; alkotmányban rögzítenék, hogy az országhatárok megváltoztatása csak népszavazás által lehetséges.

A hét folyamán Kazahsztánban folytatott tárgyalásokon az orosz delegáció átadta a szíriai ellenzéknek egy alkotmánymódosítás tervezetét, ami javasolja, hogy kizárólag népszavazás útján legyen lehetőség az országhatárok módosítására. Az orosz szakértők által kidolgozott javaslat szerint az „arab” megnevezést eltávolítanák Szíria hivatalos nevéből (Szíriai Arab Köztársaság – az ország neve ehelyett Szíriai Köztársaság lenne), emellett az alkotmányban rögzítésre kerülne, hogy csak akkor lehetséges az ország határainak módosítása, ha a lakosság ahhoz népszavazás formájában támogatását adja.

Az orosz javaslat szerint a kurd autonómia egyenlő joggal használhatja hivatalos nyelvként a kurd és arab nyelveket – a tervezet emellett kiterjesztené a parlament jogköreit, ami így hadat üzenhetne, felelősségre vonhatná az elnököt, és kinevezhetné a nemzeti bank vezetőjét.

A beszámoló szerint a tervezet célja, hogy a szíriai nép kezébe adja a háborúval és békével, az államfő személyével és az ország területi egységével kapcsolatos döntéseket. A dokumentum emellett kimondaná, hogy a szíriai hadsereg nem avatkozhat bele a politikába, és nem tölthet be semmilyen szerepet a demokratikus hatalomátadásban. Az alkotmánymódosítás előírná, hogy amennyiben a szíriai törvények ütköznek a nemzetközi joggal, ebben az esetben a nemzetközi jogot kell előnyben részesíteni a nemzeti jogrenddel szemben.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nepszavazassal-modositanak-sziria-hatarait/