Döbbenetes! Az északi nyugdíjasoknak már nem éri meg északon maradni, anyagi okok miatt inkább Portugáliába vándorolnak.

Egyre nagyobb számú svéd nyugdíjas költözik látszólag Portugáliába, hogy egy teljesen legális adóelkerülési séma segítségével megkerülje a nyugdíjak megadóztatását. Ez a séma nem tartalmaz törvénytelen elemet, és nem igényli titkos offshore-számlák bevonását: ma már gyakorlatilag minden svéd nyugdíjas, aki korábban magánvállalatnál volt foglalkoztatva, bejelentheti magát Portugáliában, hogy megkerülje a svédországi különösen magas adókat, de közben továbbra is élvezhesse a svéd jólétet.

Miután Portugália 2009-ben megváltoztatta az adószabályozást, a külföldre költöző nyugdíjasok száma – legalábbis papíron – az ötszörösére nőtt. A svéd SVT hírszolgáltató szerint csak a 2015-ös évben több száz nyugdíjas költözött Portugáliába, és úgy tűnik, Svédország az éjfél előtti utolsó órában van, ha meg akarja állítani az adózó nyugdíjasok tömeges külföldre vándorlását, mert ez a szám 2016-ban tovább növekedett.

Svédországban a pénzügyi tanácsadók ilyen téren is versenyt folytatnak az ügyfelekért, és külön szemináriumokat hirdetnek annak kapcsán, nyugdíjasként hogyan kell eljárni Portugáliába költözéskor. Egy svéd alkalmazott 65000 koronás fizetés után nyugdíjasként évente 184000 koronát kell adózzon Svédországban. Kivéve, ha úgy dönt, hogy Portugáliába költözik, mert akkor ez az összeg 34000 koronára csökken. A legális adóelkerüléshez mindössze annyi szükséges a számukra, hogy legalább öt éve Portugáliában is nyilvántartva legyenek, majd visszautazzanak Svédországba – ami így összességében igen vonzó lehetőség az európai szinten kiemelkedően magas adóteherrel sújtott északi nyugdíjasoknak.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nem-eri-meg-eszakon-maradni-a-sved-nyugdijasoknak/