Fiona Hyslop külügyi kabinettitkár szerint a skót kormány uniós tagsággal kapcsolatos állásfoglalása egyértelmű; Skócia számára jobban megéri az Európai Unió tagja maradni, mint kilépni. Ez az állásfoglalás érvényes arra az esetre is, ha a britek a kilépés mellett döntenek.

A skót parlament vezetői támogatják, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagállama maradjon – Hyslop egy csütörtöki országgyűlési vita kapcsán kijelentette, hogy minden parlamenti párt vezetője az uniós tagság mellett áll, és ezzel kapcsolatban mindeddig nem merültek fel kételyek. Szerinte ez az állásfoglalás akkor is érvényes lesz, ha a britek a kilépés mellett döntenek: ebben az esetben a skótok előnyben részesítenék, ha az Egyesült Királyság kilépésétől függetlenül is az unió tagjai maradhatnának.

Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország június 23.-án tart népszavazást arról, hogy kilépjenek-e az Európai Unióból, vagy tagok maradjanak – és az uniós tagság támogatottsága Skóciában a legmagasabb. Hyslop megjegyezte, hogy “természetesen, az Európai Unió nem tökéletes”, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektessen a munkahelyteremtésre, az emberek biztonságára, valamint a környezetvédelemre.
Április közepén Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője azt mondta, a brit kilépés alapjaiban változtatná meg a helyzetet, ezáltal indokolttá válna egy újabb referendum, amin a skótok arról dönthetnek, hogy függetlenedjenek-e az Egyesült Királyságtól. Februárban pedig egy az STV News által végzett felmérésből kiderült, hogy a skótok 62%-a támogatná az elszakadást, ha a britek az Európai Unióból kilépés mellett döntenek.

http://www.hidfo.ru/2016/05/a-skot-parlament-szerint-meg-kell-tartani-az-unios-tagsagot/