A washingtoni székhelyű Institute for Gulf Affairs igazgatója szerint az Egyesült Államok végleg hitelességét veszítheti, ha nem ítéli el az Erdogan-kormányt, amiért olajat vásárol fel egy nemzetközi terrorszervezettől.

A szervezet igazgatója, Ali al-Ahmed kijelentette, Törökország elsődleges szerepet tölt be az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támogatásában azzal, hogy felvásárolja a Szíriában és Irakban illegálisan kitermelt olajat, ezzel állandó bevételi forráshoz juttatva a terroristákat. Ez az állapot pedig az Egyesült Államok nemzetközi hitelességét is végleg megsemmisíti; az amerikai kormány a bizonyítékok ellenére nem hajlandó elismerni, hogy az Erdogan-rezsim a terroristák olajából profitál – emiatt szankciókat sem tervez Törökország ellen, a nyilvánosság pedig ebből levonja a következtetést, hogy az Egyesült Államok a terrorszervezet anyagi támogatóinak oldalára állt.

A szaúdi szakértő kifejtette, hogy Törökország terrorizmus támogatásában betöltött szerepe egy állandó zavaró tényező Washington számára. Egyértelművé vált, hogy az illegális olajkereskedelem Törökország részvételével, az országon keresztül zajlik, és erről a török kormánynak tudomása van.

“Állandó zavaró tényező az amerikai kormány számára, hogy megvédjék ezt a műveletet. Szövetségeseik védelmezésével saját nemzetközi hitelességüket számolják fel.”

A szervezet igazgatója szerint közel tízezer tartálykocsi szállítja a lopott olajat Törökországba. Az olajcsempészet kiterjedtsége pedig lehetetlenné teszi, hogy a török kormány ne tudjon róla, vagy akár figyelmen kívül hagyja. Ilyen méretű kereskedelmet lehetetlen eltitkolni a török hadsereg elől, ahogy az is valószerűtlen, hogy a hadsereg ne próbálja kontroll alatt tartani a fegyveres csoportok által folytatott, ipari méretű csempészetet. A terrorszervezet azonban mélyen a piaci ár alatt adja el az olajat, ami lehetővé teszi, hogy a törökök profitáljanak ezen a tevékenységen, ezáltal érdekükké váljon a csempészútvonalak védelme.

Al-Ahmed azonban hozzátette; Törökországban ilyen volumenű kereskedelmet nem lehet folytatni anélkül, hogy a kormány emberei részt vennének benne. Ahhoz, hogy valaki ilyen kiterjedt olajkereskedelmet bonyolítson Törökország területén, a kormányhoz közel, de leginkább a török államfő belső köreiben kell lennie, máskülönben a kormány felszámolná ezt a tevékenységet. “Minden, amit eladnak, Törökországon vagy az Öböl-országokon kell keresztül menjen. Vagy Törökországnak, vagy Törökországon keresztül értékesítenek, még a Szíriában és Irakban zsákmányként szerzett harceszközöket, ipari berendezéseket is.”

A szakértő kijelentette, hogy az ISIL 10-20 dolláros áron adja el az olajat Törökországban – 40-50 dollár helyett -, tehát valaki ipari mennyiségben, a piaci ár negyedén vásárol lopott olajat. Ennek okán érdekelt lehet a továbbértékesítésben, és egyelőre nem ismert, hogy Törökországból hová exportálják a terroristáktól vett olajat. Az Egyesült Államok hitelességét azonban teljes egészében felszámolhatja, hogy a fenti tények ismeretében nem tervez gazdasági szankciókat hozni Törökország ellen. Ebben az esetben ugyanis kinyilvánítja, hogy a terroristák anyagi támogatói ellen – valamilyen okból – nem kíván fellépni.


http://www.hidfo.ru/2015/12/szaudi-szakerto-az-egyesult-allamok-hitelesseget-vesziti-a-torok-olajugyletek-miatt/