Az Európai Unió felhatalmazást adhat a Frontex határügynökségnek arra, hogy beavatkozzon és megvédje egy uniós tagállam határait, ha az adott ország hatóságai arra nem képesek.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter kijelentette; az Európai Bizottság december 15-én javaslatot tehet arra, hogy a Frontex kapja meg azokat a jogköröket, melyekkel az Európai Unió tagállamai helyett megvédheti azok határait, ha egy tagállam hatóságai nem bizonyulnak elegendőnek a schengeni övezet külső határainak védelmére. A Frontex szerepe jelenleg a nemzeti határvédelmi szervek tevékenységének összehangolása, az Európai Bizottság ebből a minőségből léptetné elő egy teljes értékű uniós határvédelmi szervvé, ami szárazföldön és a tengerpartok mentén is megvédené a schengeni övezet külső határait.

Maiziere kifejtette, hogy amennyiben egy tagállam nem folytat elég hatékony ellenőrzést a külső határokon, a Frontex átvehetné az adott határszakasz feletti kontrollt. Az egyik első ilyen ország Görögország lehet, mert jelenleg a görög határon át özönlenek a migránsok az Európai Unióba, és ez ellen a tagállam hatóságai gyakorlatilag semmit nem tesznek. A javaslat elfogadása esetén a Frontex beavatkozna, és ellenőrzés alá vonná – többek között – a görög tengerparti határszakaszokat. Maizere maga is említette, hogy az elgondolás kiváltó oka a görög határőrség és parti őrség cselekvésképtelensége, ami mindeddig lehetővé tette, hogy regisztrálatlan bevándorlók százezrei jussanak be az Európai Unió “belső” tagállamaiba.

Német tisztviselők korábban már egyértelművé tették, hogy a schengeni övezet jelenleg szabályozása alkalmatlan a külső határok megvédésére, mert az Európai Bizottság mindössze javaslatokat tehet a külső határ adott szakaszát ellenőrző tagállam számára, de nem alkalmazhat semmilyen kényszerintézkedést, ha egy tagállam úgy dönt, hogy nem védi meg a schengeni övezet külső határainak rá eső szakaszát.


http://www.hidfo.ru/2015/12/az-europai-unio-rakenyszeriti-gorogorszagot-a-hatarok-lezarasara/