A francia Szolidaritás és Haladás párt vezetője kijelentette, Franciaország ki kell lépjen a NATO-ból, ha az észak-atlanti szövetség nem zárja ki Törökországot az orosz gép lelövése miatt.

A politikus pénteki nyilatkozata szerint a történtek miatt nem megengedhető, hogy Franciaország a továbbiakban olyan katonai szövetség része legyen, melynek Törökország is tagja. Jacques Cheminade kijelentette, hogy Törökország az orosz gép lelövésével egyértelműen a terroristák oldalára állt, és a Párizsban, november 13-án történt támadássorozat után a továbbiakban nem tudnak rá szövetségesként tekinteni, emiatt vagy Törökország, vagy Franciaország fogja elhagyni a NATO-t.

“Vagy Franciaország fog kilépni a NATO-ból, vagy követeljük Törökország tagságának felfüggesztését.”

A Szíriában történt incidenst követően Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a katonai szövetség szolidaritást vállal Ankarával, és egységesen kiáll Törökország mellett. Franciaország azonban ezt nem így gondolja, és a Párizsban történt terrortámadást követően botrány kerekedett a főtitkár kijelentéséből, mert Törökország egy olyan gépet lőtt le Szíria felett, ami a terroristák állásait bombázta. Laurent Fabius francia külügyminiszter az RTL rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg és a kurdok mellett a Bassár el-Aszadhoz hűséges erőkre is szövetségesként tekintenek az ISIL elleni harcban.

Jacques Cheminade a nyilatkozatot követően azt mondta; egyértelmű, hogy Franciaország külpolitikájában alapvető változás történik, hiszen maga a külügyminiszter jelentette ki, hogy a szíriai kormányt többé nem ellenségnek tartja. Ezzel kifejezésre juttatta, hogy NATO-tagként nem hajlandó többé Törökország regionális érdekeihez igazodni.

http://www.hidfo.ru/2015/11/franciaorszag-kilep-a-nato-bol-ha-torokorszagot-nem-zarjak-ki/