Ha az Egyesült Államoknak eltérő véleménye is van minderről, Európa helyre kell állítsa kapcsolatait Oroszországgal, és az Európai Unió saját érdekeit kell előnyben részesítse az amerikaiakéval szemben.

Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólította az európai országokat, hogy térjenek át egy konstruktívabb megközelítésre Oroszországgal kapcsolatban, mert az ukrán válság után kialakult szankciós háború kemény csapást mért az európai országokra, és ez a helyzet hosszú távon nem fenntartható. Juncker Passauban az újságíróknak nyilatkozva kijelentette; az Európai Unió nem szabad vakon kövesse az Egyesült Államok irányelveit, mert az még ellenségesebbé vált, mióta Moszkva az Aszad-kormány védelmében beavatkozott Szíriában.

“Európa érdekeinek megfelelően kell viszonyulni Oroszországhoz. Nem engedhetjük meg, hogy Oroszországgal ápolt kapcsolatainkban Washington diktáljon.”

Juncker szerint praktikus megközelítést kell alkalmazni Oroszországgal szemben. Elmondása szerint ezek “nem vonzó kilátások”, de az eddig követett irány – az ellenségeskedés – nem fokozható tovább, és nem fenntartható hosszú távon.

Pénteken az Európai Bizottság sajtófőnöke számos európai politikus értetlenkedése miatt bejelentette, hogy Juncker nyilatkozatában nincs semmi rendkívüli, az teljes mértékben összhangban van az Európai Unió kétoldalú kapcsolatokban alkalmazott megközelítésével. A közlemény szerint Juncker tiszteletben tartja az európai országok döntéseit, és számos európai országban válsághelyzetet idézett elő az Európai Unió Oroszország elleni fellépése.

Juncker egyértelművé tette; hosszú távon nem fenntartható az az állapot, hogy Washington irányelveit követve az Európai Unió vezetése szembe menjen a tagállamok érdekeivel, és nem szabad megengedni, hogy Washington diktálja az Európai Unió külpolitikáját. Európa ehelyett saját érdekeit kell képviselje, még ha az amerikaiaknak egyes kérdésekben más elképzelései is vannak.

Szeptember 1-jén Szpirosz Kuvelisz, Görögország volt külügyminiszter-helyettese, a Görög-Eurázsiai Üzleti Tanács elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió külpolitikája alapvetően megváltozhat a közeljövőben, aminek kezdetét az Oroszország elleni szankciók fokozatos megszüntetése fogja jelenteni. Kuvelisz szerint ez nem egy sokáig tartó folyamat lesz, hanem a kialakuló válsághelyzet miatt egyik hónapról a másikra is az ellentétébe csaphat át az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos politikája.

http://hidfo.ru/2015/10/juncker-nem-szabad-hagyni-hogy-washington-diktalja-az-europai-unio-kulpolitikajat/