Július 16. Déli határ, Ásotthalom térsége 3. Fotó - Toroczkai László

Július 16. Déli határ, Ásotthalom térsége. Fotó: Toroczkai László

1. Apokaliptikus helyzet körvonalazódik a déli határon

“Épül a kerítés” írta július 16-án Facebook oldalán Toroczkai László, a déli határ első vonalában fekvő Ásotthalom polgármestere. Majd így folytatja:

“Remélem nagyon sietni fognak vele, mert most már elviselhetetlen az invázió. A rendőrség kapacitása végére ért. Megint órákig csak a mi polgárőreink és mezőőreink őrzik az illegális határsértőket. Az pedig már világosan látszik, hogy a kerítés és a folyamatos határőrizet együttesen jelenthet csak megoldást (egyelőre egyik sincs).

A mezőőreink – ha majd végre felépül a kerítés – folyamatosan ott fognak járőrözni az új terepjáróval az ásotthalmi kb. 25 kilométeres szakaszon. Így a határ vonalán lehet összegyűjteni őket, s ha jó törvények lesznek, akkor automatikusan ki lehet őket toloncolni, vagy majd egy másik ország hivatalosan befogadhatja őket, ha akarja. Ez, ami jelenleg zajlik, apokaliptikus…”














“Másnap, 17-én, csaknem ezerháromszáz határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében” – írta az MTI.

“Minden eddiginél több, 1296 határsértőt – köztük 238 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén pénteken. A legnagyobb csoportot délelőtt Mórahalom külterületén fogták el, ott 87 afgán, egy iráni és négy szíriai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Eddig a legtöbb, 1269 – akkor többségében koszovói (többségében muszlim vallású – a szerk.) határsértővel szemben február 6-án intézkedtek a rendőrök Csongrád megyében…

A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt pénteken összesen 1424 embert fogtak el a rendőrök, két gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.”

2. Szombatra viszont elkészült a biztonsági határzár 175 méteres mintaszakasza

 

 

 













MTI: “Elkészült szombat délutánra a ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza, ahol négy az építésnél alkalmazható technológiát próbáltak ki.

A kivitelezési munkálatokat hétfőn kezdték el a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi, szentesi és szolnoki egységeitől érkezett katonák, összesen 43 fő részvételével.  (Összesen 43 fő! – SzRTI.) A munkálatok első lépéseként az aljnövényzetet irtották ki a katonák, és a terepet rendezték, a pontos nyomvonal kitűzését pedig katonai térképészek végezték el.

A mintaszakasznál négyféle technológiát próbáltak ki. A leghosszabb mintegy százméteres részen a négyméteres acél kerítésoszlopokat beton alapba állították, erre feszítették a dróthálót, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, melyek tetejére NATO-drótot erősítettek. Ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el.

A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. Ezek az oszlopok egy méterrel hosszabbak voltak, mint a betonalapnál használtak.

A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót. Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak a határzárhoz.

A kormány kedden határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül melyeket alkalmazzák majd a teljes, 175 kilométeres magyar-szerb határon.

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A munkában a honvédség kilencszáz (!) tagja vesz részt, a határidő november 30.

Pintér Sándor közölte, a büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést. A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el – tette hozzá.”

3. Hőkamerákkal is védik a magyar-szerb határt (MTI)

“A lehető legmodernebb technikai eszközökkel, például hőkamerákkal is védi a rendőrség a magyar-szerb határszakaszt – mondta Balázs László rendőr ezredes az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának helyettes vezetője elmondta: összesen tíz úgynevezett stabil, vagyis telepített hőkamerából áll az a rendszer, amely – szinte teljes körűen – ellenőrzi az említett határszakaszt.

A rendőrök ugyanakkor rendelkeznek mobil, vagyis gépjárműveken szállítható kamerákkal is, amelyekkel már teljesen lefedhető a határ.

Egyetlen ilyen hőkamera egyébként 10 kilométeres sugarú körben képes ellenőrizni a körötte  lévő területet – tette hozzá. Balázs László szólt arról is, hogy a határszakaszon folyamatosan járőröznek a kollégái, így nagyon gyorsan képesek reagálni, “ha egy migránscsoport megjelenik.”

4. SzRTI: Mire lesz elég egy ekkora kerítés?

A fenti, Mórahalmon készült képeken is láthatjuk, hogy a kerítés, (bocsánat: ‘ideiglenes műszaki határzár’) – 3 méter magas, bár néhol egészen 4 méteres is lehet, – de úgy átlagban 2-3 ember magasságú.

Azért kíváncsiak leszünk arra: kiket és hogyan fog visszatartani ez a határzár, – mely még hőkamerákkal is meg lesz erősítve. Mert, aki eddig több ezer kilométert elgyalogolt, elbumlizott, s önmagától visszafordulni már nem tud, – esetleg megbízást, vagy vallási küldetést teljesít, – az meghátrál-e egy ilyen “félelmetes” akadálytól?

Hát nem igazán.

Ahogyan az alábbi a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávé Melilla határán készült fotókon is látható, – hogy a néger az bizony mászik – éspedig elég jól. És ezt képes tömegesen is művelni. Pedig a mellilai kerítés, (bocsánat -nem- ideiglenes határzár), – több sávból is áll, és nem 3-4 méteres, hanem ennek minimum a duplája, ha nem a triplája. – Néhol egyenesen TÖBB EMELET MAGASSÁGÚ!

És ez sem tartja vissza az egyre erőszakosabb migránsokat.













Akkor, hát hogyan képzelheti bárki is azt, – hogy ennek a valóban impozáns, ám a spanyol határrendőrség impotenciája miatt merőben haszontalan melillai határzárnak, – a magyar határon épülő kistestvére, – valóban visszatartja a fekete áradatot határainktól?

Ez, ehhez nem lesz elég. Bármennyire is nem tetszik, vissza kell nyúlni a Kádár-korszak idejébe, s felhasználni az akkori tapasztalatokat a “Vasfüggönnyel” kapcsolatban. Magyarország, akkor azért elég eredményesen oldotta meg ezt a kérdést. Azon a határon valóban egy légy sem repült át. Csakhogy volt kiképzett, s önálló határőrség és Győrtől kezdve mélységi ellenőrzés.

De, mivel a mai ‘modern’ magyar hadsereg és rendőrség bevethetősége és harckészsége együttesen sem közelíti meg a Kádár-féle határőrségét (s a Néphadseregről még nem is beszéltünk), – ezért bizony keményen szükség van a teljes mozgósításra a fekete invázió megállításának érdekében.

Mozgósítani mindenkit, akit lehet. Itt most a haza védelméről van szó.

Ha eredményes határőrizetet akar a kormányzat, – mely a magyar nép legnagyobb részének az akaratával egyező szándék, – akkor nem lehet széplelkűsködni! – A kerítés és a hőkamerák mellett; rendszeres és kiterjedt járőrözés, s nem csak a határ mentén, de az ország mélységében is. – Hivatásos és önkéntes járőrök, kutyák, s rengeteg ember, aki a megfelelő parancs birtokában tudja, hogy mit kell tennie, hogy megvédje Magyarország határait, földjét és népét az idegen betolakodók áradatától.

Szabad Riport

Források: MTI, – Toroczkai László / Fb, – SzRTI archivum




Durva hétvége a határon: 4235 határsértőt fogtak

A korábbi hétvégi létszámoknál jóval több, összesen 4235 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte péntektől vasárnapig – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn.
A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 1424, szombaton 1333, vasárnap 1478 volt az elfogottak száma. Tíz gyanúsított ellen embercsempészés, négy esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el – közölte a megyei főkapitányság szóvivője.

mens

Szenti Szabolcs elmondta, vasárnap 1318 embert, köztük 270 gyermeket tartóztattak föl, a legnagyobb csoport – 88 afgán és 20 szír állampolgár – dél körül Ásotthalomnál lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult.
(MNO)