A gazdasági tárca szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc (még Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működik) kaszinó után. Mivel a játékadó az árbevétel 30 százaléka, ezért a teljes piac mintegy 20 milliárd forintra becsülhető.

Mivel a soproni kaszinó még 2013-ban 1,9 milliárd forintos forgalommal zárt, a debreceni és a nyíregyházi kaszinók üzleti tervében pedig 1,5 milliárd forint bevétel szerepel, így az iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.
Ez az összeg azonban az önbevalláson is alapul, hiszen a kaszinók automatáiba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, ami rögzítené az adatokat, így az állam csak a sötétben tapogatózik, ha a kaszinók pontos bevételéről van szó.
A sürgősséggel módosított szerencsejáték-törvény szerint Magyarország területén összesen 11 kaszinó lehet, ebből a Dunántúlon összesen három kaszinó üzemelhet, amelyekért vélhetően jövőre indulhat be a harc, ugyanis a soproninak december 31-én lejár az engedélye.
Pofátlan és tűrhetetlen
Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint “pofátlan és tűrhetetlen”, hogy Andy Vajna kormánybiztos évi 15 milliárdot kaszál budapesti kaszinóival, melyek koncesszióját “a Fidesz-kormánytól kapta ajándékba” – írta a párt sajtóközleményében. Szerintük a Fidesz tavaly úgy alakította át a szerencsejáték-szervezés törvényi környezetét, hogy azzal Vajna cégei jártak jól. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány gyakorlatilag a teljes kaszinós szerencsejáték-szervezést a haverok kezére játszotta – jelentik ki. Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az Andy Vajnát megajándékozó pofátlan törvényt, teremtsen átlátható rendszert, és írjon ki új kaszinópályázatokat – szögezik le.
(VG)