A fideszes Farkas Sándor érdekeltsége, a Kinizsi 2000 négy év alatt kétmilliárdot meghaladó agrártámogatáshoz jutott. És a pályázat nélküli földekről még nem is beszéltünk!

Farkas Sándor

Többmilliárdos állami agrártámogatáshoz jutott egy ma is aktív kormánypárti országgyűlési politikus érdekeltsége az elmúlt négy évben, miközben az említett csongrádi képviselő, Farkas Sándor úgy jutott bevételhez megtámogatott cégéből, hogy közben a mezőgazdasági bizottság tagja is volt – ez derült ki a magyarnarancs.hu kutatásaiból. Azaz képviselői fizetésén túl közpénz járult hozzá Farkas gyarapodásához.
Közelíti a 2,5 milliárdot
Az Opten adatai szerint ma is vezető tagja Farkas Sándor a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-nek. A cégnek a 2000-es évek közepétől volt vezérigazgatója, ezt a posztot egészen 2012 májusáig töltötte be. Farkas vagyonnyilatkozata szerint a cégben ma is 37 százalékos tulajdona van, és az igazgatóság elnöke. (Farkas Sándor felesége a cég igazgatósági tagja.) A szegedma.hu egy évvel ezelőtt ezt írta: „A Kinizsi 2000 Mg. Zrt. elnök-vezérigazgatójaként havi bruttó 600 ezer forintot keres, míg családi gazdaság tagjaként évi 2 milliót.”
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról pedig kiderül: cég területalapú támogatás címén 237 millió forintot igényelt és kapott a 2014-es évre, a második részlet folyósítása éppen a hetekben történik. Igazán jelentős összeget, 437 millió forintot uniós forrásból állattartótelep-korszerűsítésre kapott a Kinizsi 2000 Zrt., továbbá szintén állattartótelep-korszerűsítés céljából az állami kasszából 150 millió forintos összegből is támogatták a céget. Ezenkívül a Kinizsi kapott egyebek mellett cukortámogatást, juhtámogatást, tejtámogatást is, összesen még 130 millió forint értékben. A 2014-re vonatkozó támogatások számításaink szerint meghaladják a 950 millió forintot.
Ez kiemelkedő a korábbi évek támogatásához képest is. Míg 2013-ban a Kinizsihez befolyt állami és uniós támogatás 505 millió volt, addig ez a szám 2012-ben 384 millió, 2011-ben 290 millió, 2010-ben pedig 343 millió volt. Azaz 2010 és 2014 között a Kinizsi számításaink szerint 2,47 milliárd forint agrártámogatás kapott, miközben a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja volt 2010 és 2014 között, tavasz óta pedig – mivel Farkas újra képviselő lett – a testület alelnöke. Emellett Farkas pályázat nélkül jutott hozzá földekhez, illetve szintén állami pályázaton kapott több tízmillió forintot érdekeltségének fejlesztésére.
Pályázat nélküli földek
A Blikk karácsony előtt azt írta: „Nemcsak oligarchák, hanem országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket” – derül ki abból a dokumentumból, amelyet a Blikk per útján kapott a Nemzeti Földalaptól.
A cikk így folytatódik: „a több mint 22 ezer földdarabból álló listából 56 helyen szerepel a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt., amelyet a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke, Farkas Sándor irányít. Neki több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a cégben.” Farkas minderre így reagált: „Sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban mi béreltünk, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeink közé ékelődve, sok helyütt még a traktor sem tud megfordulni, olyan kicsi.” A politikus cége a Csongrád megyei Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott az idén pályázat nélkül az államtól a Blikk listája szerint. Ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.
De az utóbbi években jutott Farkasnak a fogathajtó- és lovasközpont fejlesztésére és vágópont kialakítására is, igaz, ezekre nem 2014-ben, hanem korábban nyert a szintén a képviselő érdekeltségébe tartozó Fábiáni Lovas Kft. majd’ 50 millió forintot, valamint LEADER-pályázaton az önkormányzattal közösen alapított Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft. 25 millió forintot. Ez utóbbiból az önkormányzat a 2014. év végén kiszállt, így az egyedüli tulajdonos jelenleg a Kinizsi 2000 Zrt. (Farkas a Fábiáni Lovas Kft.-ben feleségével osztozik a tulajdonban.)
Sok-sok cég
Külön érdekesség, hogy a Kinizsi 2000 Zrt. székhelyéül bejegyzett Külső dűlő 111.-ben szép számmal vannak kft.-k bejegyezve.
A Külső dűlő 111. alatt találhatjuk a Fábiáni Lovas Kft.-t, az említett Húsüzem Kft.-t, amely ma már a Koticzki Major Kft. tulajdonában van. Ez utóbbi kft.-t tavaly októberben hozták létre, majd decemberben megalakult a Mucsihát Kft., tavaly májusban pedig a Dömsödi Kft., amelynek székhelye viszont a Koticzki-majorban van bejegyezve. Ez utóbbi háromban is a képviselő felesége, Farkasné Márton Katalin az ügyvezető a cégkivonatok szerint. Azt persze bizonyítani nem lehet, hogy az utóbbi cégek azért alakultak, hogy a területalapú támogatástól ne essenek el (ti. az új szabályozás lényege, hogy az 1200 hektár feletti birtokoktól az 1200 hektár alattiakhoz csoportosítja a támogatást. Ezt úgy lehet kijátszani elvileg, hogy a nagybirtokot több kicsire darabolják fel – a szerk.) , ez akkor derül ki, amikor május 15-éig benyújtják az igényléseket. Addig maradunk jóhiszeműek, annyi bizonyos, hogy a cégek a kivonatokban főtevékenységként a gabonatermesztést jelölték meg.
Farkast Sándort napokig kerestük az esettel kapcsolatban, de nem sikerült elérnünk, telefonhívásunkra, üzenetünkre nem reagált.
Kicsoda Farkas Sándor?
Farkas ipari szakközépiskolában érettségizett, majd a debreceni egyetem szarvasi mezőgazdasági karán diplomázott. 1975-ben gyakornokként került a fábiánsebestyéni Kossuth Mgtsz-hez, itt a rendszerváltás után, 1992-ben lett elnök. 1999-ben alakult részvénytársasággá az egykori tsz, Farkas lett az elnök-vezérigazgató, miközben vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy kárpótlásban 40 hektárnyi földhöz jutott. A Kinizsi Zrt. ma 3600 hektár saját földön működik. Farkas Sándor 1993 és 1998 között a megyei agrárkamara elnökségi tagja volt, 1993-ban a Fideszbe is belépett, 1994-ben már az országos választmánynak is tagja volt, de inkább a megyei közéletben dolgozott, majd 1998-ban lett országgyűlési képviselő. A parlamentben szinte végig a mezőgazdasági bizottságban dolgozott (2006–2010 között a környezetvédelmi bizottság elnöke volt), jelenleg a bizottság elnöke, a kertészeti albizottság elnöke. 1998 és 2002 között az agrárpiaci és szabályozási albizottság elnöke, 2002 és 2006 között a nemzeti lovasprogramot előkészítő eseti bizottság alelnöke volt. 2009–ben alapította a Fábiáni Lovas Kft.-t, amelynek tavaly májusig az ügyvezetője is volt. Farkas volt tőr- és párbajtőr-vívóbajnok, de 1987-től a Magyar Lovassport Szövetség megyei elnöke, 1998-tól országos elnöke lett. Falujában, Fábiánsebestyénen a helyi sportklub elnöke.
(magyarnarancs)