Minden követ megmozgatott, fizetett is volna, mégsem tudta időben a megfelelő kezelésre bejuttatni édesanyját a tévéreklámból ismert apró ember, Hrisfis Gábor (43). Az artista amerikai karrierjét hátrahagyva költözött haza, hogy Teri nénit (†79) ápolja, akinek szervezete háromévnyi várakozás után adta fel a harcot.

paral

– Anyukám gyermekbénulása miatt járógéppel tudott csak közlekedni. Volt egy hely, ahol korábban megcsinálták neki, csakhogy az megszűnt. A gép már több mint 10 éves volt, amikor tönkrement. Ezután utalták be őt az Országos Rehabilitációs Intézetbe, ahol egy nagyon kedves doktornő állapotfelmérést csinált és sajnálkozva mondta, hogy nagyon hosszú a várólista, ezért fél évet kell várni arra, hogy feljavítsák a szervezetét, majd új járógépet kapjon – mesélte a Vasárnapi Blikknek Gábor, aki a mamájával együtt türelemmel várt. Bő fél év múlva a doktornő már nem volt ott, de hiába érdeklődtek, hol áll Teri néni a várólistán, nem tudták megmondani.
– Többször a padlón találtam anyukámat, elesett, mert összecsuklott a rossz gép, ezért néha órákig feküdt a kövön, amíg én dolgoztam. Egy idő után a sok esés miatt már felkelni sem mert. Járt hozzá masszőr és tornász. Bevallom, paraszolvenciával próbálkoztam, majd protekciót is kerestem, egy államtitkár megígérte, hogy mindent elkövet, de csak nem került ránk a sor. Írtam az igazgatónak is, választ sem kaptunk – sírta el magát Gábor, aki csak azért nem akar perelni, mert egy ítélet nem adná vissza az édesanyját, akit végül rohammentők vitték az Uzsoki kórházba. Az intenzív osztályon még pár napig sikerült életben tartani, mert addigra leállt a veséje, és tele lett a tüdeje vízzel.
– Nem érdemelte meg, hogy ezért és így haljon meg az anyukám.
Dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgató főorvosa vizsgálatot indított az ügyben, részleteket annak lezárulta utánra ígért. Annyit azonban elárult, hogy az OORI országos területi ellátási kötelezettséggel elsősorban a súlyos agy-gerincvelő sérültek, stroke- bénultak, amputáltak, többszörös baleseti sérültek azonnali átvételét kell hogy biztosítsa.
– Bármilyen korú betegnek, de még egy egészséges fiatalembernél is, a hosszú, évekig tartó ágyhozkötöttség egészségkárosodáshoz vezet – mondta el a Budai Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd traumatológusa, Dr. Moravcsik Bence.
(Blikk)