Kitiltott az Egyesült Államok több magyar állampolgárt az USA területéről, állítólag korrupciós ügy miatt. Az amerikai külügy azonban egyelőre a kormány felkérésére sem szolgáltatott információt arról, hogy kik a szankció célpontjai, és a konkrét üggyel kapcsolatban sem adtak tájékoztatást. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délután bekérette a külügyminisztériumba André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt, aki a kérés ellenére sem adott bővebb információt az ügyre vonatkozóan. A miniszter így jobb híján kijelentette, a kormány sem a kitiltott személyekkel, sem a tiltás okával kapcsolatban nem rendelkezik pontos információkkal, mivel nem kaptak tájékoztatást az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől.

Később Szijjártó közölte, hogy "amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben". Mint kiderült, a magyar külgazdasági és külügyminiszternek kell Washingtonba utaznia ahhoz, hogy Magyarország pontos tájékoztatást kapjon azzal kapcsolatban, miért esünk amerikai szankciók alá. Szijjártó a jövő héten utazik Washingtonba, és miközben a kormány hangsúlyozza, "nincsenek információik arról, hogy kormánytagok is beutazási tilalom alá esnének", a Népszava pedig már felvetette annak lehetőségét, hogy Szijjártót egyáltalán beengedik-e Washingtonba, az ügynek két olyan vonatkozása is van, amivel valamilyen oknál fogva senki nem foglalkozik.

Szijjártó Péter kedden találkozik Victoria Nulanddal, az USA európai ügyekért felelős külügyi államtitkárával. Tehát Magyarország külügyminiszterét már csak államtitkári szinten fogadják Washingtonban, nem pedig külügyminiszteri szinten. A diplomáciában az azonos szintek az azonos szintekkel tárgyalnak, és ha nem így van, az a tárgyaló fél leminősítése. Vagyis Magyarországot az Egyesült Államok nem egyenlő félként, hanem gyarmati státuszú országként kezeli. Miközben az USA a hivatalos diplomáciában is kifejezésre juttatja, hogy Magyarország alacsonyabb rendű ország, a kormány nem tiltakozik ezügyben, hanem elfogadja az alacsonyabb rendű besorolást.

Hídfő.net | Szijjártó PéterMagyar külgazdasági és külügyminiszter. Elfogadja a diplomáciai lekezelést.

A kormány nem fejezte ki tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy Washingtonban miért egy alacsonyabb rangú személy, egy külügyi államtitkár fogadja a magyar külügyminisztert.

Egy ilyen helyzetben;

1. a kormány vagy tiltakozását kellene kifejezze és egyúttal követelnie, hogy a magyar külügyminisztert az USA külügyminiszteri szinten fogadja,

2. vagy nem a külügyminisztert, hanem - ha Washington nem hajlandó külügyminiszteri szinten fogadni a magyar külügyminisztert - egy alacsonyabb rangú személyt kellene küldjön Washingtonba, hogy ott a vele egyenrangú amerikai kollégával tárgyaljon.

A kormány egyiket sem teszi, vagyis teljesen elfogadhatónak tartja, hogy az amerikai fél lekezeli a magyar külügyminisztert és így Magyarországot.

Sőt, mi több, a magyar külügyminiszter gyakorlatilag büszkén bejelentette, hogy kedden találkozik Nualanddal és információt kap tőle egy olyan üggyel kapcsolatban, amiről az Egyesült Államok budapesti nagykövete vagy a helyette kinevezett ideiglenes ügyvivő kellene információt szolgáltasson.

A kormány azonban az ideiglenes ügyvivőt sem utasítja ki az országból, és számon sem kéri amiatt, hogy az nem látja el feladatát.

Pedig a kiutasítás lehetősége fennáll, vagyis fel kellene merüljön. Ha a kormány nem fogadná el, hogy az amerikaiak alacsonyabb rangú félként kezeljék, a viszonosság elve alapján Magyarország ki kell utasítson 10 amerikai állampolgárt az országból. Az Egyesült Államok 10 magyar állampolgárt utasított ki, azonban se a nevek listáját, se a kiutasítás okát nem adták meg. A viszonosság elve alapján Magyarország ki kell utasítson 10 amerikai állampolgárt, olyan módon, hogy se a személyek nevét, se a kiutasítás okát nem kell közölje az amerikai féllel.

Amennyiben a külügy nem így jár el, az a gyarmati sor elfogadása, az amerikai fél diplomáciai feljebbvalóságának elfogadása. Ha ez a helyzet tartósan fennáll, és se a kormány nem fogalmaz meg egyenlő arányú válaszlépéseket, se az amerikai fél nem vonja vissza az intézkedést, az annak nyílt elismerését jelenti, hogy az amerikai külügy nem szövetségesként, hanem alacsonyabb rangú országként, gyarmatként tekint Magyarországra, a magyar kormány pedig ebbe beleegyezik. Elfogadhatatlan, hogy a kormány beletörődjön egy ilyen helyzetbe, és a magyar külügy elfogadja, hogy egy partnerország a diplomáciában nyíltan lekezeli.

Leszünk gyarmat?

A viszonosság elve alapján Magyarországnak is ki kell tiltania 10 amerikai állampolgárt az ország területéről.

Igen könnyű lenne 10 kitiltandó személyt találni, mivel rengeteg olyan amerikai állampolgár él a világban, akire a világ jobbik felében felforgatóként, háborús bűnösként vagy a terrorizmus támogatójaként tekintenek. Egy ilyen amerikai állampolgár például Soros György, aki Magyarországon évtizedeken keresztül támogatott felforgató tevékenységet. A rendszerváltás idején amerikai állampolgárként a magyar kormányellenes ellenzéket - beleértve Orbán Viktort - támogatta, vagyis felforgató tevékenységet végzett. Ma szintén a kormányellenes ellenzéket támogatja, vagyis a mai napig felforgató tevékenységet végez Magyarországon. Az Észak-Kaukázusban a terrorizmust támogatta, közvetlen felelős háborúk kirobbantásáért és népirtásokért. Egy ilyen másik, szankcionált személy David Petraeus tábornok kellene legyen, aki bizonyíthatóan részt vesz a Közel-Keleten a keresztény közösségek körében végzett népirtások irányításában, ugyanis az ISIS terrorszervezet szervezésében közvetlen részt vesz. Iránban egyébként beutazási tilalom és körözés alatt áll az emberi jogok sorozatos megsértéséért és Afganisztánban, Irakban végzett népirtásokért. Ugyanezen okból kifolyólag George Casey tábornok (2003-tól 2007-ig az amerikai hadsereg vezérkari főnöke) Stanley McCrystal tábornok, az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok volt parancsnoka, Jack Bridgez tábornok, Afganisztánban az amerikai bagrami légibázis volt parancsnoka, James Jons tábornok, a volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is a szankciós listára tehető. Mindannyian közvetlen felelősek a Közel-Keleten keresztény közösségek elleni agresszióért, terrorista csoportok kiképzéséért, kábítószer-kereskedelem szervezéséért és a térségben háborúk kirobbantásáért, népirtásokat elkövető terrorista csoportok kiképzéséért, irányításáért és fegyverrel ellátásáért. Tetszőlegesen bővíthető ez a lista, a kormánynak minden bizonnyal pontos információi vannak arra vonatkozóan, hogy Soros György alapítványain kívül mely amerikai állampolgárok támogatnak anyagilag közvetlen felforgató tevékenységet Magyarországon.

Valószínűsíthető azonban, hogy a kormány nem mer semmilyen válaszlépést tenni Washingtonnal szemben, és beletörődik Magyarország lekezelésébe. "Tiszteletet a magyaroknak?" Hamarosan kiderül, mennyire lehet Orbán Viktor szavait komolyan venni.



http://www.hidfo.net/2014/10/19/az-egyesult-allamok-lekezeli-es-megalazza-magyar-kulugyet-tiszteletet-magyaroknak



John Kerry nem fogadja a magyar külügyminisztert

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap hétfői számában az amerikai beutazási tilalom ügyéről írt, és kiemelte, hogy Washington nem csak beutazási tilalmat rendelt el magyar állampolgárok ellen, de az amerikai vezetés "egy szinten kezeli Magyarországot Oroszországgal és Ugandával", mivel az amerikai külügyminiszter nem fogadja a magyar külügyminisztert washingtoni látogatása során. A nyugati lap értelmezésében az "egy szinten kezeli Oroszországgal" kifejezést lekezelésnek kell érteni. Ugyanakkor John Kerry amerikai külügyminiszter rendszerint személyesen találkozik Szergej Lavrovval, nem pedig egy alacsonyabb rangú személyt küld maga helyett. Amit az orosz külüggyel nem tehetnek meg, megtehetik viszont egy kicsi és erőtlen nyugati gyarmattal, a német napilap ugyanis megerősítette, hogy Kerry nem fogadja személyesen Szjjártó Pétert.

A cikk írója is elismeri, hogy ez egy "világos diplomáciai jelzés" Magyarországgal szemben. Szijjártó ugyanis bemutatkozó látogatásra érkezne Washingtonba, így az amerikai külügy gesztusa azt is jelenti, hogy Washington nem fogadja el a magyar külügyminiszter személyét.

Mindezt alátámasztja, hogy a választásokat megelőzően olyan sajtóorgánumok, melyek leplezetlenül amerikai propagandát folytatnak és bizonyíthatóan kapcsolatba kerültek nyugati titkosszolgálatokkal, aktív lejárató kampányt folytattak Szijjártó Péter személye ellen. Lényegtelen, hogy mindezt milyen témára hivatkozva tették, jelzésértékű azonban, hogy az amerikai külügy nem fogadja el a magyar külügyminisztert, egyes, nyugati propagandát folytató hazai sajtóorgánumok pedig ezzel összehangoltan nyílt lejárató kampányt folytatnak a külügyminiszter személye ellen.

A Szijjártó Péter elleni lejárató kampányt ugyanaz az Index.hu kezdte meg, amely a Kovács Béla jobbikos politikus elleni lejárató kampányhoz bevallottan egy amerikai ügynöktől kapott információkat. Korábban Semjén Zsolt kormányfő-helyettes is felhívta már a figyelmet arra, hogy az Index.hu együttműködik külföldi titkosszolgálatokkal. Az Index ugyanis összehangoltan cselekedett az ukrán hatóságok által folytatott művelettel, ami a kettős állampolgárság intézményének lejáratását célozza. Ahogy korábban is, az Index Szijjártó Péter lejáratása kapcsán is az amerikai külügy nézőpontjának megfelelően cselekszik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az amerikai külügy nem fogadja el a magyar külügyminiszter személyét.



http://www.hidfo.net/2014/10/20/john-kerry-nem-fogadja-magyar-kulugyminisztert