Az Egyesült Államok haderejének négy MV22-Osprey és két KC-130 típusú repülőgépe, fedélzetén 400 katonával a hétvégén érkezett meg az Ebola járvány sújtotta Libéria fővárosa mellé. Az USA összesen 4000 katonát küld a járvány epicentrumaként ismert országba, melyhez az Egyesült Királyság további 750 fővel járulna hozzá. A hírek szerint karanténegységek, orvosi állomások, és egy Ebola ellenes kiképző-központ kiépítése a csapatok feladata. Miért kell ehhez majdnem 5000 főnyi hadsereg? Ha az ENSZ, és a Vöröskereszt szervezete is mielőbbi nemzetközi összefogást sürgetett, miért csak amerikai és brit csapatok érkeznek ilyen mennyiségben az afrikai országba, és miért csak most, miután a járvány már több mint egy hónapja kirobbant a térségben?

Libéria partjainál olyan gáz- és olajmezők vannak, amelyek az előzetes kutatófúrások szerint az USA energiaigényét mintegy 100 évre fedeznék. Rex Tillerson, az ExxonMobil gáz- és olajipari cég ügyvezető igazgatója szerint "elég energiahordozó fekszik azokban a blokkokban, ami azonnal elérhető, és képes fedezni az USA energiafelhasználását az elkövetkező 100 évre, emellett gazdaságosan kitermelhető". A jelenlegi kitermelési tecnológiákkal a természetes földgáz olyan mennyiségben nyerhető ki onnan, ami több mint száz évre biztosítja az USA gazdaságának gázellátását. "Az Ebola általi fenyegetettséget az elemzéseink meglehetősen alacsonyra teszik, még ha Libériát eléggé keményen sújtja is a járvány. Van még egy két blokk, amiben fúrásokat tervezünk a tengeren, Libériában, de át kell gondolnunk, hogy belevágjunk-e a jelen helyzetben, mert a tengeri fúrásokhoz elengedhetetlen a biztos szárazföldi támogató műveletek, és a szárazföldi infrastruktúra zavartalansága."

A térségbe vezényelt amerikai katonai kontingensnek egyenes feladata lesz ezt a zavartalanságot a libériai szárazföldön biztosítani. A liberális gyarmatosító politika az elmúlt kétszáz évben semmit sem változott. Miközben hatalmas erőforrásokat fektet be érdekszférájának erőszakos kiterjesztésébe (Ukrajna, Szíria), a már érdekszférájába tartozó területeken csak akkor hajlandó ezen erőforrások bármely szintű bevetésére, ha közvetlen gazdasági érdekeit veszélyeztetve érzi.



http://www.hidfo.net/2014/10/12/tobb-ezer-amerikai-katona-megy-az-ebola-jarvany-kozpontjaba-de-nem-az-ebola-miatt