Okoscímke az élelmiszereken

 

Ez zavart egy ottani design szakos diákot, Solveiga Pakstaite ötletének alkalmazása segíthetne csökkenteni a mennyiséget. Egy okoscímkéről van szó.

- Ez egy bioreaktív szavatossági címke, ami megmutatja, hogy a csomagolás belsejében lévő élelmiszer milyen állapotban van. A frissességet egy zseléréteg képes érzékelni, ami egy párnázott felszín alatt van. Azért ideális a zselé, mert természetes anyag, és bomlása ugyanúgy zajlik, mint az ételé. A zselé keményebb, amikor friss, és olyankor a párnázott felszínt nem tudjuk benyomni. De veszítve frissességéből visszaalakul folyadékká, és akkor az ujjunkkal könnyen benyomható a címke felszíne. Amikor teljesen be tudjuk nyomni, akkor már nem biztonságos az étel fogyasztása – magyarázza az indikátor működési elvét Solveiga Pakstaite.

A címkében zajló bomlási folyamat sebessége megegyezik az étel romlásával. A zselé koncentrációjának változtatásával bármilyen jellegű biológiai anyag bomlásához igazítható a címke.

- Bármilyen romlandó anyag állapotának pillanatnyi ellenőrzésére alkalmas a módszer, nemcsak ételek esetében. Akár szervek szállításánál is ellenőrizhető így, hogy megfelelőek-e a körülmények. Alkalmazható gyorsan romló anyagoknál is, ha nem lehetséges megkóstolni az adott terméket. Minden olyan területen használható a módszer, akár gyorsan vagy lassan jár le az adott anyag szavatossága – beszél a lehetőségekről Solveiga Pakstaite.

A bioreaktív címke nem máról holnapra kerül széleskörben a termékekre, de az élelmiszerek szavatossági idejének feltüntetése már most szigorú szabályok szerint történik világszerte, mégis az egyik legvirágzóbb "államilag támogatott" fekete üzletág az élelmiszer(szavatossági)hamisítás.

 

Bakta Lóránt