A Political Capital friss kutatása alapján, nem a nehéz anyagi körülmények között élő és nem az iskolázatlanabb rétegben van a legtöbb antiszemita.

A kutatás szerint a társadalmi középréteghez tartozók és a magasabb képzettségű emberek között sokkal nagyobb a fogékonyság az antiszemitizmusra. Hasonló kutatást már végeztek, hogy megpróbálják felmérni a Jobbik szimpatizánsi körét, és hogy kiderítsék milyen "típusú" emberek között nagyobb az antiszemiták aránya.

A Political Capital intézet legújabb kutatása alapján a magasabb jövedelemmel és megtakarítással rendelkezők, illetve ezek között is a politika iránt érdeklődök között a legmagasabb az arány a zsidóellenességre.

Az alacsonyabb keresetűek, adóssággal rendelkezők, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők között a legalacsonyabb az antiszemiták aránya. Minél nagyobb jövedelemmel rendelkezik egy társadalmi réteg, annál magasabb a zsidóellenessége. A felső tízezer antiszemitizmusát nem vizsgálta az intézet (valószínűleg azért, mert azok többsége zsidó vagy a zsidóságot kiszolgáló, akik pedig nem antiszemiták, féltve őrzik ezt a titkukat - a szerk.).

A kutatás szerint azért a középrétegre jellemző az antiszemitizmus, mert az elért társadalmi presztízsüket féltik a zsidóktól, ezért lényegesebben nagyobb az ellenszenvük és jobban hajlanak a zsidóellenes összeesküvés-elméletekre. A politika iránt érdeklődök pedig rendszerint táptalajt is találnak félelmükre, hisz "az internet tele van vélt vagy valós összeesküvés-elméletekkel."

Nem meglepő, hogy a középrétegre jellemző az antiszemitizmus. A szegényebb társadalmi réteg alapvetően a problémái esetén a cigányságot, a bankokat vagy a kormányt hibáztatja sorsa miatt. Az alacsonyabban képzett emberek is jobban bedőlnek az egyszerű vádaknak, amikkel rendszerint valamilyen szervezetet (pártot, kormányt stb.) jelölnek meg nyomorgásuk okának.

A középréteg, akik sok esetben magán- vagy állami vállalatoknál dolgoznak és akár középvezetői beosztást is betöltenek, és magasabban képzettek, sok esetben nagyobb a rálátásuk a politika, társadalom, gazdaság azon részeire, ahol folyton-folyvást felismerik, hogy a zsidók mindenhol jelen vannak.

A középréteg ezen tagjai látják, hogy a bankok, nagyvállalatok, pártok, politikai szervezetek élén rendszerint vagy legalábbis nagy számban zsidók állnak. Szintén felismerik a holokauszt-ipar torzságát és igazságtalanságát. A középrétegben a vállalkozók pedig saját bőrükön tapasztalják meg, hogy a gazdaságban rendszerint az ármánykodásnak köszönhetően igen nehéz helyzetben vannak a zsidó konkurenciával szemben.

A liberálisok még mindig nem látják be, hogy se az antiszemitizmus se a rasszizmus nem egy adott nép jellemvonásain alapszik. Nem azért különböztetünk meg embereket egymástól mert az egyik így néz ki a másik pedig úgy. Az egyetlen kiváltó oka akár az antiszemitizmusnak akár a rasszizmusnak, hogy egy adott népcsoport miképp tud létezni egy társadalomban. Mikor minden esetben azt látjuk, hogy a bankrendszer kizsigereli az embereket és látjuk, hogy a bankok élén szinte kivétel nélkül zsidó vezetők vannak, nem nehéz a zsidókat pénzsóvár, jellemtelen embereknek látni.

Mikor azt látjuk, hogy a politikai pártok élén rendszerint zsidók ülnek és látjuk, hogy Magyarországon milliárdokat költenek a holokauszt "túlélőire" és kórházak, vagy iskolák sorra zárnak be, nem meglepő, hogy elhidegülünk a holokauszt vélt és valós eseményei iránt, és a zsidókat intoleráns népcsoportnak látjuk a magyarsággal szemben.

Az antiszemitizmus kialakulása egy személyben általában a világképének azon részei miatt alakul ki ahol minden esetben azt látja, hogy a zsidók szerepet vállalnak és létük és tevékenységük ártalmas vagy a többségi társadalomra, vagy valamilyen erkölcsi alapelvre. Mivel a kutatás kimutatta, hogy általában az antiszemiták képzett emberek, kijelenthetjük, hogy komoly valóságalapja lehet a zsidóellenes "összeesküvés-elméleteknek".

(Kitartás.net nyomán)