Dalia Grybauskaitė litván elnök az EU csúcstalálkozójára érkezve bejelentette, hogy Oroszország gyakorlatilag háborúban áll Ukrajnával, Ukrajna pedig "Európa egészét védelmezi ezzel a háborúval". Az elnökasszony erre hivatkozva elkezdte kifejteni, hogy a NATO-tól "többet kell elvárni" Ukrajnával kapcsolatban. Monológja végén pedig arra a következtetésre jutott, hogy "szükségessé vált, hogy a NATO katonai támogatást biztosítson és annyi szankciót iktasson be, amennyit csak lehet" Oroszország ellen.

Az ITAR-TASS hírügynökség szerint Grybauskaitė bejelentette, hogy Litvánia készen áll Ukrajna oldalán harcolni Oroszország ellen. "Oroszország gyakorlatilag háborúban áll Ukrajnával. Mivel az ország közelebb akar kerülni az Európai Unióhoz, Ukrajna egész Európáért vívja ezt a háborút, emiatt Litvánia készen áll, hogy segítsen megvívni ezt a háborút Oroszország ellen."

Az elnökasszony tovább is fokozta mondandóját, és bejelentette, hogy "Oroszország nyíltan háborút visel egy ország ellen, ami közelebb akar kerülni Európához, vagyis gyakorlatilag háborúban áll Európával." A Reuters hírügynökség szintén ugyanezt közölte le, tehát egyértelműen nem félrefordításról vagy a felszólalás helytelen értelmezéséről van szó.

Most, hogy a litván államfő szerint Európa háborúban áll Oroszországgal, igencsak égetővé válik a kérdés, hogy miért küld a Magyar Honvédség harcoló alakulatot Litvániába "határvédelmi feladatokra". Kíváncsian várjuk a HM magyarázatát ezügyben, mert hiányos információk alapján akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy az Orbán-kormány háborúba viszi az országot Oroszország ellen.



http://www.hidfo.net/2014/08/31/litvania-belep-haboruba-oroszorszag-ellen-hazank-erintett-lehet