Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Jó dolguk van a disznóknak! 8,5 milliárd forintra emelkedik a SERTÉS ÁLLATJÓLÉTI támogatás

2014. február 09. - Andre Lowoa

Jelentősen, 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás keretösszege az idén – jelentette be Czerván György a VII. Mangalica Fesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton Budapesten.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az eseményen emlékeztetett: a sertés állatjóléti támogatásra 2010-ben mindössze 6 milliárd forint volt felhasználható. Ezt az összeget a szaktárca az aszályos időjárásra tekintettel, nemzeti hatáskörben, 2012-ben 20 százalékkal, 7,2 milliárd forintra emelte. Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2014-es költségvetés tárgyalásakor sikeresen képviselte álláspontját, ennek eredményeként vált lehetővé, hogy a sertés állatjóléti támogatásra fordítható keretösszeg ismét emelkedjen.

Sikerként könyvelhető el az is, hogy a minisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően az Európai Bizottság engedélyezte Magyarország számára a sertés állatjóléti támogatás 2018 december végéig történő fenntartását – mondta az államtitkár. Czerván György kiemelte: a sertés állatjóléti támogatás megemelése lehetővé teszi az idei támogatási igények teljes mértékű kifizetését. Tájékoztatott arról is, hogy az állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére 2010-ben 4,5 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből az ágazat 3 milliárd forinttal részesedett.

Ez évre a VM a keretösszeget 7,5 milliárd forintra emelte, amelyből mintegy 5,5 milliárd forintot használhat fel a sertéságazat. Az állati hulla ártalmatlanítására 2014-ben 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a 2010-es 1 milliárd forintos támogatási szinthez képest szintén jelentős emelkedés – mondta. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az állattartó telepek korszerűsítését támogató, az unió által társfinanszírozott pályázatot több alkalommal is meghirdette a szaktárca. 2012-ben 73 milliárd forint összértékű támogatási kérelmet bíráltak el pozitívan, a múlt évben 35 milliárd forint volt a keretösszeg erre a pályázati jogcímre – közölte.

A mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtott támogatás igénybevételének lehetőségét szintén több alkalommal hirdették meg. A jogcímet legutóbb tavaly nyitották meg újra 25 milliárd forintos keretösszeggel. Czerván György hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések – ahogyan az élő és félsertés általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése is – a sertésstratégia céljainak megvalósítását szolgálják, azt, hogy a jelenlegi mintegy 3 milliós sertésállomány 6 millióra nőjön. Az államtitkár kiemelte: a szaktárca a mangalicatartókat a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére nyújtandó támogatáson keresztül segíti.

A VM 2014-ig közel 400 millió forinttal támogatott 118 mangalicatartót az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásaiból. Emlékeztetett arra, hogy a múlt évben a minisztérium megállapodást kötött a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével. Ennek keretében a sertésstratégia 1,6 milliárd forintos keretösszegéből mintegy 110 millió forinttal támogatta a mangalicából készült termékek népszerűsítését itthon és külföldön, továbbá a mangalica eredetigazolási és minőségbiztosítási programjának kidolgozását. Ezekre célokra az idén is hasonló nagyságrendű összeget biztosít a szaktárca az egyesület számára.

A mangalica fajtát a kihalás széléről sikerült visszahozni – mondta Czerván György. A törzskönyvezett mangalica kocák száma ma már megközelíti a 8500-at az országban. A hízóké pedig mintegy 60 ezer, ez a magyar sertésállomány mintegy 2 százaléka. A VII. Mangalica Fesztivál vasárnapig tart Budapesten, a belvárosban, a Szabadság téren.
(profitline)

süti beállítások módosítása